Коментари2017-06-15T10:27:34+00:00

април 2022

Делото на Мариглен Демири застарува денеска

|13 април 2022|Актуелно, Став|

Фотографија на Ванчо Џамбаски на 17 ноември 2014 година на првиот протест на Студентскиот Пленум Во продолжение го пренесува во целост фејсбук статусот на Мариглен Демири по повод застарувањето на кривичното дело: [...]

Положбата на просветниот работник во македонската современост

|11 април 2022|Актуелно, Култура, Став|Tags: , , |

Vasko Gichevski Наоѓајќи се повторно пред извесно политичко и економско премрежје на кое сè уште не можеме да му ги одредиме крајните форми, на површина секогаш ни излегуваат старите проблеми. Во нашата земја [...]

Две години од почетокот на поткастот „Гласни идеи“

|4 април 2022|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

На почетокот на 2020 година освен глобалната климатска катастрофа ништо друго не навестуваше дека ќе претстои турбулентен и глобален период на Планетата Земја. Но, појавата и откривањето на сарс-ков19 предизвика лавина реакции кај владите во [...]

март 2022

За потребата од синдикално активни просветни работници

|28 март 2022|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Минатата сабота Независниот синдикат за образование и наука одржа протест пред Владата со барање за усогласување на платите во образованието со новиот износ на минималната плата. На оваа тема и воопшто за работничката борба преку [...]

Правната држава како празна идеолошка флоскула – Гласни идеи

|21 март 2022|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Пред 3 дена беше објавена пресуда за еден веќе заборавен настан од 2016 година, кога тогашниот претседател Ѓорѓе Иванов објави општа аболиција за функционери да не бидат кривично гонети за сериозни индиции на криминал, корупција [...]

Украина – минато, сегашност и иднина! – Гласни идеи

|3 март 2022|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Веќе една недела вниманието на светската јавност е насочена кон Украина. Уште на стартот се забележува блоковска поделеност на гледиштата, дали се работи за руска инвазија и обид за инсталирање на проруска власт во Украина [...]

Украинскиот конфликт: Дали е ова почетокот на Трета Светска војна?

|1 март 2022|Актуелно, Вести, Став|

Руската инвазија на Украина предизвика страв дека конфликтот ќе ескалира во Трета Светска војна. Оваа хистерија e наметната од западниот империјализам и нивните слуги, со цел да создадат забуна. Марксистите мора да пресечат преку [...]

февруари 2022

Реалноста на 21-от век

|8 февруари 2022|Актуелно, Став|

Ирационалниот историографски спор меѓу Македонија и Бугарија предизвика многумина да заглават во минатото. Наместо да се занимаваат со сегашноста и иднината, со реалните животи свои и на своите најблиски, тие се жестат на историски [...]

јануари 2022

Зошто замреа социјалните протести?

|22 јануари 2022|Актуелно, Економија, Некатегоризирано, Став|

Фотографија од протестите против поскапувањето на цената на електричната енергија „Аман“ во 2012 година во Скопје. Зошто заспа целото општество? Зошто замреа социјалните протести? Зошто замре дури и интересот за социјална правда? [...]

(Игор Приморац) Патриотизмот како етичка позиција

|13 јануари 2022|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Патриотот од етички тип ќе се обиде да придонесе неговата земја да се придржува до моралните принципи и да ги унапредува моралните вредности, како дома така и во надворешната политика. Тој би се грижил [...]

декември 2021

Денеска протест пред Управен Суд во 13.00 часот

|25 декември 2021|Актуелно, Вести, Екологија|

СКОПЈЕ, 25.12.2021 - Денеска, во 13 часот во Скопје, пред седиштето на Управниот Суд ќе се одржи протест. Причината за протестот е одолговлекувањето на процесот кој Управниот суд треба да го заврши со одлука [...]

Новогодишно интервју на Социјалниот центар „Дуња“ – Гласни идеи

|23 декември 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Џејлан Велиу дава кратко сиже на изминатата 2021 година на Социјалниот центар „Дуња“. Воедно, 2021 година ќе ја затворат со хуманитарна акција на 24.12.2021 од 16 до 20 часот за собирање храна, облека и обувки [...]