(Наоми Клајн) Како да се бориме против климатската криза?

Излегоа од училиштата како поточиња, во петокот, средината на март, жуборејќи возбудено и пркосно во чин на изостанување. Поточињата се излеаја по главните улици и булевари, каде што се соединуваа со другите распеани дечиња и [...]

(Наоми Клајн) Климатски варваризам

Позади театарот на некои влади што ги одрекуваат климатските промени и оние другите што тврдат дека прават нешто околу тоа додека ги забарикадираат своите граници пред нивните ефекти, има едно далекусежно прашање кои стои пред [...]

|2020-02-02T18:22:12+00:002 февруари 2020|Актуелно, Кампања, Свет|

На Антартикот заврна дожд: глобалното затоплување со загрижувачко забрзување

Според научна студија објавена во престижниот Нејтуре Комуникашон, летото 2016 измерено е рекордно топење во западниот Антарктик. Површината на којашто се случи ова 15 дневно топење е околу 777 000 квадратни километри, речиси 30 пати [...]

|2017-06-19T11:34:28+00:0017 јуни 2017|Актуелно, Свет|