Летна работна акција во СЦ „Дуња“

На 17 Јули, 2022 година од 12 часот на пладне до 20 часот попладне се одржа работна акција за уредување на дворот на Социјалниот центар „Дуња“ во Скопје, одржана и поддржана од членовите на колективот [...]

|2022-07-18T13:10:41+00:0018 јули 2022|Актуелно, Вести, Култура|

Васко Гичевски: „Општествените основи на запоставувањето на луѓето и децата“

Vasko Gichevski Современото општество е општество на постојано создавање вишок вредност, двојно зголемен труд, иако извесниот техничко технолошки развој требаше да не одведе кон спротивното. Имено во основата на човековиот дух е избегнувањето [...]

|2022-07-12T08:57:10+00:0012 јули 2022|Актуелно, Култура, Став|

Како да ја намалите потрошувачката на струја во домот?

Поради новата пресметка на потрошувачката на електричната енергија, важно е да го избегнеме одвишното трошење на електричната енергија. Тоа треба да го направиме не само од економски, туку и од еколошки причини, со оглед [...]

Заврши вториот „Квир бунт“

Заврши уште еден „Квир бунт“ во Социјалниот центар „Дуња“.  По втор пат се организираше овој настан на кој присуствуваа многу млади луѓе обединети од истата желба за борба против сите оние кои ја репресираат ЛГБТИ [...]

|2022-07-03T18:34:09+00:0029 јуни 2022|Актуелно, Гласни идеи, Култура|

Втор „Квир бунт“ во СЦ „Дуња“

На 26 Јуни, 2022 година (недела), со почеток од 16:30 часот, во Социјалниот центар „Дуња“, втора година по ред ќе се одржи настанот „Квир бунт“. Зборот „квир“ со потекло од англискиот јазик, означува чудно, настрано, [...]

|2022-07-03T18:34:20+00:0025 јуни 2022|Актуелно, Вести, Гласни идеи, Култура|

Агорофобијата на власта

Од денес (24.6.2022) Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на барање на Јавното претпријатие „Национални шуми“ воведе забрана за движење низ шумите на Република Северна Македонија од 06:00 до 20:00 часот поради заштита од појава [...]

|2022-06-24T08:23:34+00:0024 јуни 2022|Актуелно, Вести, Екологија|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Последниот танц на СДСМ“

Можеби важиме за народ со краток рок на паметење ама ниту можеме, ниту смееме да заборавиме дека доаѓањето на власт на СДСМ, имајќи го предвид нивното политичко минато, беше сфатено многу резервирано и како нужно [...]

|2022-06-20T08:31:10+00:0020 јуни 2022|Актуелно, Став|

Работнички или граѓански протести и борба? – Првомајска трибина 2022

Во организација на Социјалистичка зора во социјалниот центар Дуња, се одржа Првомајска трибина на тема: „Работнички или граѓански протести и борба?“. https://www.youtube.com/watch?v=iqLwgvCHDno

Инфлацијата и работниците

Инфлацијата има магично дејство. Таа ги раздвижува, ги буди оние што западнале во длабок сон, што се разочарани, апатични, резигнирани околу состојбите околу нив. Таа вознемирува, загрижува, револтира – и покренува на акција. Кој [...]

|2022-04-29T22:27:52+00:0029 април 2022|Актуелно, Став|

Дебата по повод 1 Мај во Социјалниот центар Дуња

СКОПЈЕ, 25.04.2022 – Во среда во 19 часот, во просториите на Социјалниот центар Дуња ќе се одржи дискусија во контекст на Први Мај и денот на работничката борба. Организатори на овој настан се организацијата [...]

|2022-04-25T18:25:46+00:0025 април 2022|Актуелно, Вести, Економија|