(Шантал Муф) За агонистички плурализам

1. Неодамна ни беше кажано, заедно со многу трубење, дека либералната демократија победи и дека историјата заврши. За жал, далеку од глатка транзиција во плуралистичка демократија, падот на комунизмот, се чини на многу места, го [...]

|2020-04-25T14:55:06+00:0025 април 2020|Актуелно, Кампања, Свет, Став|

(Жан-Лук Нанси) Комуновирус

Еден мој пријател од Индија ми кажа дека кај нив се зборува  за „комуновирус“. Како можеше досега да не ни текне на ова? Толку е очигледно! Колку восхитувачка и целосна двосмисленост: вирус кој доаѓа од [...]

|2020-04-10T15:44:13+00:0010 април 2020|Актуелно, Економија, Свет, Став|

(Јувал Харари) Светот по коронавирусот

Човештвото се соочува со глобална криза. Можеби најголемата криза на нашата генерација. Одлуките што луѓето и Владите ќе ги преземат во наредните неколку недели веројатно ќе го обликуваат светот во годините што доаѓаат. Не само [...]

|2020-04-05T16:45:16+00:005 април 2020|Актуелно, Здравје, Свет, Став|

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (V дел)

Продолжение на текстот на Џоел Лексчин за функционирањето на фармацевтската индустрија во современиот капитализам. Останатите делови може да ги прочитате на следните линкови: прв дел втор дел трет дел четврти дел Возможен е подобар свет [...]

(Славој Жижек) Најголемата закана од COVID – 19 не е регресијата кон опстанувачко насилство, туку варваризмот со човечко лице

Се случи невозможното и светот што го знаевме престана да се врти. Но кој светски поредок ќе се појави откако ќе заврши пандемијата на корона-вирусот, социјализам за богатите, капитализам што профитира од катастрофи или нешто [...]

(Наоми Клајн) Како моќта профитира од катастрофа?

Имаше периоди од моето репортирање од кризни зони кога имав неоспорливо чувство дека она што го гледам не е само обична криза, туку поглед кон иднината, преглед на патот по кој сите одиме, освен ако [...]

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (IV дел)

Продолжение на текстот на Џоел Лексчин за функционирањето на фармацевтската индустрија во современиот капитализам. Останатите делови може да ги прочитате на следните линкови: прв дел втор дел трет дел Контрола врз знаењето Клиничките испитувања кои [...]

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (III дел)

Продолжение на текстот на Џоел Лексчин за функционирањето на фармацевтската индустрија во современиот капитализам. Останатите делови може да ги прочитате на следните линкови: прв дел втор дел Дали интелектуалната сопственост е право? Правото на интелектуална [...]

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (II дел)

Продолжение на текстот на Џоел Лексчин за функционирањето на фармацевтската индустрија во современиот капитализам. Првиот дел може да го прочитате овде. Од „Blockbuster” до „Nichebuster” модел До пред неколку години, фармацевтската индустрија функционираше според т.н. [...]

(Славој Жижек) Корона вирусот претставува удар врз капитализмот и може да доведе до реобмислување на комунизмот

Актуелното ширење на епидемијата на коронавирусот предизвика и широко распространета епидемија на идеолошки вируси кои досега во нашите општества беа скриени: лажни вести, параноични конспиративни теории, експлозии на расизам. Основаната медицинска потреба од карантини го [...]