(Интервју) Небојша Вилиќ: Муралот претставува злоупотреба на уметноста, и етнонационалистичка поделба на просторот

Како проектот „Скопје 2014“, така и муралот на плоштадот „Скендербег“ претставува повеќекратна злоупотреба на уметноста, смета универзитетскиот професор по историја на уметноста, Небојша Вилиќ. Според него, запрепастува иконографијата којашто е употребена, чија композиција е [...]

|2017-12-05T15:20:14+00:005 септември 2017|Актуелно, Култура|

Свечено отворен плоштадот Скендербег, „албанското Скопје 2014“

СКОПЈЕ, 29.08.2017 – Вчеравечер, со класична музика и албански народни преработени песни под диригентската палка на Гриди Краја со Симфонискиот оркестар на Радио Телезија Албанија свечено беше отворен новиот плоштад „Скендербег“ На настанот беа [...]

|2017-09-02T10:02:47+00:0029 август 2017|Актуелно, Вести, Култура|

Што со Скопје 2014?

Доколку за градот и понатаму се одлучува зад затворени врати, во градски совети и владини кабинети, проектот Скопје 2014 ќе продолжи да живее. А со него и она што го донесе. Скопје 2014 е производ [...]

|2020-05-21T18:32:41+00:0019 мај 2017|Актуелно, Вести, Став|