Проекција на „Живеј и остави да живеат“ во С.Ц. „Дуња“

Социјалниот центар „Дуња“ организира филмска вечер на 18.8.2022 година со почеток од 20 часот, на улица „Рајко Жинзофов“, број 22, веднаш позади автобуската постојка спроти Градежниот факултет со филмот „Живеј и остави да живеат“. Во [...]

|2022-08-17T15:07:01+00:0017 август 2022|Вести|

Летна работна акција во СЦ „Дуња“

На 17 Јули, 2022 година од 12 часот на пладне до 20 часот попладне се одржа работна акција за уредување на дворот на Социјалниот центар „Дуња“ во Скопје, одржана и поддржана од членовите на колективот [...]

|2022-07-18T13:10:41+00:0018 јули 2022|Актуелно, Вести, Култура|

Како да ја намалите потрошувачката на струја во домот?

Поради новата пресметка на потрошувачката на електричната енергија, важно е да го избегнеме одвишното трошење на електричната енергија. Тоа треба да го направиме не само од економски, туку и од еколошки причини, со оглед [...]

Втор „Квир бунт“ во СЦ „Дуња“

На 26 Јуни, 2022 година (недела), со почеток од 16:30 часот, во Социјалниот центар „Дуња“, втора година по ред ќе се одржи настанот „Квир бунт“. Зборот „квир“ со потекло од англискиот јазик, означува чудно, настрано, [...]

|2022-07-03T18:34:20+00:0025 јуни 2022|Актуелно, Вести, Гласни идеи, Култура|

Агорофобијата на власта

Од денес (24.6.2022) Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на барање на Јавното претпријатие „Национални шуми“ воведе забрана за движење низ шумите на Република Северна Македонија од 06:00 до 20:00 часот поради заштита од појава [...]

|2022-06-24T08:23:34+00:0024 јуни 2022|Актуелно, Вести, Екологија|

Работнички или граѓански протести и борба? – Првомајска трибина 2022

Во организација на Социјалистичка зора во социјалниот центар Дуња, се одржа Првомајска трибина на тема: „Работнички или граѓански протести и борба?“. https://www.youtube.com/watch?v=iqLwgvCHDno

Дебата по повод 1 Мај во Социјалниот центар Дуња

СКОПЈЕ, 25.04.2022 – Во среда во 19 часот, во просториите на Социјалниот центар Дуња ќе се одржи дискусија во контекст на Први Мај и денот на работничката борба. Организатори на овој настан се организацијата [...]

|2022-04-25T18:25:46+00:0025 април 2022|Актуелно, Вести, Економија|

Две години од почетокот на поткастот „Гласни идеи“

На почетокот на 2020 година освен глобалната климатска катастрофа ништо друго не навестуваше дека ќе претстои турбулентен и глобален период на Планетата Земја. Но, појавата и откривањето на сарс-ков19 предизвика лавина реакции кај владите во [...]

За потребата од синдикално активни просветни работници

Минатата сабота Независниот синдикат за образование и наука одржа протест пред Владата со барање за усогласување на платите во образованието со новиот износ на минималната плата. На оваа тема и воопшто за работничката борба преку [...]

Правната држава како празна идеолошка флоскула – Гласни идеи

Пред 3 дена беше објавена пресуда за еден веќе заборавен настан од 2016 година, кога тогашниот претседател Ѓорѓе Иванов објави општа аболиција за функционери да не бидат кривично гонети за сериозни индиции на криминал, корупција [...]