Васко Гичевски: „Општествените основи на запоставувањето на луѓето и децата“

Vasko Gichevski Современото општество е општество на постојано создавање вишок вредност, двојно зголемен труд, иако извесниот техничко технолошки развој требаше да не одведе кон спротивното. Имено во основата на човековиот дух е избегнувањето [...]

|2022-07-12T08:57:10+00:0012 јули 2022|Актуелно, Култура, Став|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Последниот танц на СДСМ“

Можеби важиме за народ со краток рок на паметење ама ниту можеме, ниту смееме да заборавиме дека доаѓањето на власт на СДСМ, имајќи го предвид нивното политичко минато, беше сфатено многу резервирано и како нужно [...]

|2022-06-20T08:31:10+00:0020 јуни 2022|Актуелно, Став|

Инфлацијата и работниците

Инфлацијата има магично дејство. Таа ги раздвижува, ги буди оние што западнале во длабок сон, што се разочарани, апатични, резигнирани околу состојбите околу нив. Таа вознемирува, загрижува, револтира – и покренува на акција. Кој [...]

|2022-04-29T22:27:52+00:0029 април 2022|Актуелно, Став|

Делото на Мариглен Демири застарува денеска

Фотографија на Ванчо Џамбаски на 17 ноември 2014 година на првиот протест на Студентскиот Пленум Во продолжение го пренесува во целост фејсбук статусот на Мариглен Демири по повод застарувањето на кривичното дело: [...]

|2022-04-13T09:45:22+00:0013 април 2022|Актуелно, Став|

Положбата на просветниот работник во македонската современост

Vasko Gichevski Наоѓајќи се повторно пред извесно политичко и економско премрежје на кое сè уште не можеме да му ги одредиме крајните форми, на површина секогаш ни излегуваат старите проблеми. Во нашата земја [...]

|2022-04-11T10:07:10+00:0011 април 2022|Актуелно, Култура, Став|

Украинскиот конфликт: Дали е ова почетокот на Трета Светска војна?

Руската инвазија на Украина предизвика страв дека конфликтот ќе ескалира во Трета Светска војна. Оваа хистерија e наметната од западниот империјализам и нивните слуги, со цел да создадат забуна. Марксистите мора да пресечат преку [...]

|2022-03-01T19:29:36+00:001 март 2022|Актуелно, Вести, Став|

Реалноста на 21-от век

Ирационалниот историографски спор меѓу Македонија и Бугарија предизвика многумина да заглават во минатото. Наместо да се занимаваат со сегашноста и иднината, со реалните животи свои и на своите најблиски, тие се жестат на историски [...]

|2022-02-08T14:56:37+00:008 февруари 2022|Актуелно, Став|

Зошто замреа социјалните протести?

Фотографија од протестите против поскапувањето на цената на електричната енергија „Аман“ во 2012 година во Скопје. Зошто заспа целото општество? Зошто замреа социјалните протести? Зошто замре дури и интересот за социјална правда? [...]

(Игор Приморац) Патриотизмот како етичка позиција

Патриотот од етички тип ќе се обиде да придонесе неговата земја да се придржува до моралните принципи и да ги унапредува моралните вредности, како дома така и во надворешната политика. Тој би се грижил [...]

|2022-01-13T16:44:36+00:0013 јануари 2022|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Дијалог со Џелјан Велиу по повод 22 Декември – првиот ден на зимата

Џелјан Велиу е млада комунистка и политичка активистка, родена во Битола, а сега живее и работи во Скопје и која се занимава со хуманитарни акции, борба за работничка правда, борба за заштита на животната средина, [...]

|2021-12-20T11:57:15+00:0020 декември 2021|Актуелно, Култура, Став|