Коментари2017-06-15T10:27:34+00:00

август 2021

Додека Медитеранот гори, светот добива остро предупредување за климатската криза

|24 август 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Фотографијата е дело на Felton Davis. Летото 2021 е лето на поплави, топлотни бранови и распространети пожари низ целиот свет. Поради ваквите екстремни климатски промени, од САД до Индија изгубени се човечки [...]

Kapitalismus macht frei

|23 август 2021|Актуелно, Економија, Некатегоризирано, Став|

Да, во одредена смисла, капитализмот ослободува. Исто како што е точно дека, во одредена смисла, Arbeit macht frei, дека работата ослободува. Се разбира, перверзно беше што нацистите, на влезот од концентрационите логори, напишаа дека [...]

Пошумени само 20% од изгорените шуми

|6 август 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Македонија гори! Ако не се свестиме, и тоа брзо, ваквата ситуација ќе стане редовна слика во следните години. Огромно губење на шумски површини, огромни економски последици по настраданите луѓе, смрт од изгорување или задушување [...]

(Фред Магдоф и Џон Белами Фостер) Капиталистичката идеологија и обичаи

|5 август 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Економија, Став|

Капитализмот доведува до губење на врската со природата, останатите луѓе и заедницата. Егоцентричната и потрошувачка култура поттикната од системот (види подолу) значи дека луѓето ги губат блиските врски со природата – која претежно се [...]

Беснеат пожари, системот на капиталистите капитулираше

|5 август 2021|Актуелно, Вести, Став|

Беснеат пожари. Системот на капиталистите,  капитулираше пред пожарите. Нема да навлезам во причините за избивањето на пожарите, бидејќи не можам да се пофалам со некое знаење од таа област, но и тоа како се [...]

јули 2021

(Тед Риси) Зошто климатската криза е крајно сериозна егзистенцијална закана?

|28 јули 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Свет, Став|

На 8 октомври 2018 година, водечките светски климатски научници во извештај за Меѓувладиниот панел за климатски промени (МПКП) на ОН предупредија дека има само 12 години за да се намалат јаглеродните емисии доволно за [...]

За договорот со Бектел

|8 јули 2021|Актуелно, Вести, Став|

Неколку поенти околу срамниот договор со Бектел. Се покажа: Дека нашиот американски империјален господар не' третира како типична потчинета земја од глобалниот Југ (без разлика на филмањата кај нас дека ние тоа не сме). [...]

Што е квир бунт?

|8 јули 2021|Актуелно, Култура|Tags: , , |

  Зборот „квир“ означува нешто настрано, различно, поинакво, сосема страно за општото или генералното. Со овој збор во минатото се нарекувале хомосексуалците, односно мажите кои љубат други мажи. Најсоодветен збор во македонскиот јазик на „квир“ [...]

ЛОГИКА НА МАКЕДОНСКИТЕ НАРОДНИ МУДРОСТИ: РЕЈЕКЦИЈА

|7 јули 2021|Актуелно, Култура|

„Гласник“ деновиве ќе објавува логички лекции во кои што ќе бидат доближани до публиката логичките функции преку нивната потсвесна употреба во македонските народни мудрости. Првиот дел од овој серијал ќе биде наменет за логиката на [...]

ЛОГИКА НА МАКЕДОНСКИТЕ НАРОДНИ МУДРОСТИ: ИНКОМПАТИБИЛНОСТ

|6 јули 2021|Актуелно, Култура|

„Гласник“ деновиве ќе објавува логички лекции во кои што ќе бидат доближани до публиката логичките функции преку нивната потсвесна употреба во македонските народни мудрости. Првиот дел од овој серијал ќе биде наменет за логиката на [...]

Соопштение за печат: Трибина по повод заостанувањето на Македонија во борбата против пластичното ѓубре

|5 јули 2021|Актуелно, Вести, Екологија|

Денес, 5 јули, со почеток во 19:30 часот, во Социјалниот центар „Дуња“ ќе се одржи трибина, организирана од Иницијативата за забрана на пластични кеси, под наслов: „ЕУ ја забранува пластиката, а ние?“ Има два [...]

ЛОГИКА НА МАКЕДОНСКИТЕ НАРОДНИ МУДРОСТИ: ЕКВИВАЛЕНЦИЈА

|5 јули 2021|Актуелно, Култура|Tags: , |

„Гласник“ деновиве ќе објавува логички лекции во кои што ќе бидат доближани до публиката логичките функции преку нивната потсвесна употреба во македонските народни мудрости. Првиот дел од овој серијал ќе биде наменет за логиката на [...]