Студентска еколошка акција на УКИМ

Група на студенти на Универзитетот "Свети Кирил и Методиј" во Скопје најавија дека на 6.3.2020 година со почеток во 12 часот ќе организираат еколошка акција во рамки на кампусот на универзитетот, а најавено е дека [...]

|2020-02-28T13:26:10+00:0028 февруари 2020|Актуелно, Вести, Екологија|

(Овен Џонс) Пазарната економија ги доведе универзитетите до криза, а цената ја плаќаме сите ние

Покачувањето на школарината ќе предизвика нова златно доба за англиските универзитети, или барем така не убедуваа. Тие ќе станат финансиски одржливи, компетитивни, ослободени од загушувачката бирократија и респонзивни кон потребите на студентите. Сепак, скоро една [...]

|2020-02-26T13:54:15+00:0026 февруари 2020|Актуелно, Економија, Кампања, Свет|

(НАкС) Ниските издвојувања од буџетот и недостатокот на критериуми за финансирање се закана за квалитетот на високото образование во РСМ

Вчера во кино Култура, независниот синдикат на академските работници одржа трибина на која се разговараше околу финансирањето на високото образование. По тој повод во прилог го пренесуваме севкупното соопштение од страна на НАкС: „Денеска во [...]

|2020-02-25T09:01:35+00:0025 февруари 2020|Актуелно, Вести, Економија|

Да бидеме реални, да го бараме невозможното! (Интервју со Борјан Ефтимов)

Фотографијата е направена од Арбнора Мемети Минатата недела во ректоратот на универзитетот св. Кирил и Методиј се одржа изборот за претседател на Универзитетското студентско собрание. За прв претседател беше избран студентот Борјан Ефтимов. [...]

|2020-02-19T11:48:55+00:0019 февруари 2020|Актуелно, Вести, Кампања, Став|

Студентите од периферијата на вечни маргини на македонското општество

Македонските студенти долго чекаат условите за студирање и со нив тесно поврзаните стандарди да тргнат на добро. Некои од овие прашања беа отворени пред три години, за време на големиот бран на студентското незадоволство, но [...]

|2017-09-02T09:54:59+00:001 септември 2017|Актуелно, Некатегоризирано, Став|