Nikola Shindre

Авторот нема внесено податоци

Проекција на „Живеј и остави да живеат“ во С.Ц. „Дуња“

Социјалниот центар „Дуња“ организира филмска вечер на 18.8.2022 година со почеток од 20 часот, на улица „Рајко Жинзофов“, број 22, веднаш позади автобуската постојка спроти Градежниот факултет со филмот „Живеј и остави да живеат“. Во [...]

|2022-08-17T15:07:01+00:0017 август 2022|Вести|

Летна работна акција во СЦ „Дуња“

На 17 Јули, 2022 година од 12 часот на пладне до 20 часот попладне се одржа работна акција за уредување на дворот на Социјалниот центар „Дуња“ во Скопје, одржана и поддржана од членовите на колективот [...]

|2022-07-18T13:10:41+00:0018 јули 2022|Актуелно, Вести, Култура|

Илузиите на ромскиот интелект ќе се наплатат со поголема беда и позиционирање на општествените маргини

Месеци наназад, до неодамна, Ромите ширум Европа многу позитивно ме изненадија упатувајќи конструктивни критики и објективни осуди кон контроверзни светски политички фигури од неодамнешното минато како Медлин Олбрајт, Џорџ Буш, Барак Обама, идентификувајќи ги како [...]

|2022-07-13T08:47:47+00:0013 јули 2022|Некатегоризирано|

Васко Гичевски: „Општествените основи на запоставувањето на луѓето и децата“

Vasko Gichevski Современото општество е општество на постојано создавање вишок вредност, двојно зголемен труд, иако извесниот техничко технолошки развој требаше да не одведе кон спротивното. Имено во основата на човековиот дух е избегнувањето [...]

|2022-07-12T08:57:10+00:0012 јули 2022|Актуелно, Култура, Став|

Заврши вториот „Квир бунт“

Заврши уште еден „Квир бунт“ во Социјалниот центар „Дуња“.  По втор пат се организираше овој настан на кој присуствуваа многу млади луѓе обединети од истата желба за борба против сите оние кои ја репресираат ЛГБТИ [...]

|2022-07-03T18:34:09+00:0029 јуни 2022|Актуелно, Гласни идеи, Култура|

Втор „Квир бунт“ во СЦ „Дуња“

На 26 Јуни, 2022 година (недела), со почеток од 16:30 часот, во Социјалниот центар „Дуња“, втора година по ред ќе се одржи настанот „Квир бунт“. Зборот „квир“ со потекло од англискиот јазик, означува чудно, настрано, [...]

|2022-07-03T18:34:20+00:0025 јуни 2022|Актуелно, Вести, Гласни идеи, Култура|

Агорофобијата на власта

Од денес (24.6.2022) Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на барање на Јавното претпријатие „Национални шуми“ воведе забрана за движење низ шумите на Република Северна Македонија од 06:00 до 20:00 часот поради заштита од појава [...]

|2022-06-24T08:23:34+00:0024 јуни 2022|Актуелно, Вести, Екологија|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Последниот танц на СДСМ“

Можеби важиме за народ со краток рок на паметење ама ниту можеме, ниту смееме да заборавиме дека доаѓањето на власт на СДСМ, имајќи го предвид нивното политичко минато, беше сфатено многу резервирано и како нужно [...]

|2022-06-20T08:31:10+00:0020 јуни 2022|Актуелно, Став|

Положбата на просветниот работник во македонската современост

Vasko Gichevski Наоѓајќи се повторно пред извесно политичко и економско премрежје на кое сè уште не можеме да му ги одредиме крајните форми, на површина секогаш ни излегуваат старите проблеми. Во нашата земја [...]

|2022-04-11T10:07:10+00:0011 април 2022|Актуелно, Култура, Став|

Дијалог со Џелјан Велиу по повод 22 Декември – првиот ден на зимата

Џелјан Велиу е млада комунистка и политичка активистка, родена во Битола, а сега живее и работи во Скопје и која се занимава со хуманитарни акции, борба за работничка правда, борба за заштита на животната средина, [...]

|2021-12-20T11:57:15+00:0020 декември 2021|Актуелно, Култура, Став|