Дијалог со Петар Чуриќ по повод Меѓународниот ден на работникот – 1 Мај.

По повод 1 Мај – Интернационалниот ден на работникот зборувавме со Петар Чуриќ – комунист и член на Марксистичка организација – Црвени, секција на Интернационалната марксистичка тенденција. Никола Шиндре: „Петар, секоја година на ново се [...]

|2021-04-28T08:18:50+00:0028 април 2021|Актуелно, Култура, Свет|

Работниците донираат – заедничка помош

Невработеноста е во пораст. Поскапуваат основните прехранбени производи. Голем број на работници се втурнати во бездната на сиромаштијата, не можејќи да ги покријат основните трошоци за живот. Поради овие причини на 17.04.2021 со почеток од [...]

|2021-04-15T10:55:01+00:0015 април 2021|Актуелно, Вести, Свет|

Зошто треба да го прочиташ Манифестот на Комунистичката Партија

Пред точно 174 години, на 21ви Февруари 1848 година, за првпат беше објавен Манифестот на Комунистичката Партија. Иако е стар скоро два века, Манифестот бил и продолжува да биде една од највлијателните книги во модерната [...]

|2021-03-20T20:00:57+00:0020 март 2021|Актуелно, Вести, Свет, Став|

Турција се повлече од Истанбулската конвенција

Синоќа после полноќ, со одлука на претседателот на државата, Турција официјално се повлече од Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и семејното насилство, позната како Истанбулска конвенција. [...]

|2021-03-20T11:36:05+00:0020 март 2021|Актуелно, Вести, Свет|

Слава за Рог

Додека чекавме, небото се зарумени Четирисетмина се уште стоиме...едни од лојалност, други од должност, третите се само скаменети...пред помалку од еден час гледавме како багерот одлучно како и кога прв пат се обиде пред четири [...]

|2021-02-25T13:55:43+00:0025 февруари 2021|Актуелно, Вести, Свет|

(Петар Кропоткин) Меѓусебната помош во контекст на Дарвиновата теорија на еволуцијата

На денешен ден се навршуваат 100 години од смртта на големиот анархистички мислител Петар Кропоткин. По тој повод редакцијата на „Гласник“ објавува два извадоци од неговите трудови. Покрај овој извадок од книгата на Кропокин [...]

|2021-02-08T10:50:04+00:008 февруари 2021|Актуелно, Свет, Став|

[МК/EN] Војната против автономни простори: СОЛИДАРНОСТ СО РОГ!

Војната против автономни простори: СОЛИДАРНОСТ СО РОГ! Утрото во 7 часот на 19ти Јануари, сред зима и сред пандемија, во Автономна фабрика „Рог“ во Љубљана упадна обезбедување на компанијата „Валина“. Како автономен [...]

|2021-01-22T18:00:21+00:0022 јануари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија, Свет|

Вака би изгледала 2030 година ако победиме во војната против климатските промени

До 2030 година, вашите емисии на СО2 ќе бидат значително намалени. Месото на вашата трпеза ќе биде ретка глетка. Водата и воздухот што го дишете ќе бидат почисти и природата ќе закрепне. Парите ќе [...]

|2021-01-15T11:35:35+00:0015 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Свет|

(Никол Ашхоф) Глобализацијата не е проблемот – капитализмот е

Во изворниот текст на Јакобин, фотографијата е презема од Nordiske Mediedager / Flickr Десницата ја киднапираше визијата за живот отаде неолибералната глобализација. Време е за нов прогресивен интернационализам, таков што ќе стави [...]

|2020-12-29T14:20:37+00:0029 декември 2020|Актуелно, Вести, Свет, Став|

Нина Тунтева: „Да се трудиме да понудиме што повеќе содржини на македонски јазик.“

Дијалог со Нина Тунтева по повод Климент Охридски – Денот на писменоста Нина Тунтева е дипломиран филолог на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје на насоката преведување и толкување од [...]

|2020-12-08T10:55:51+00:008 декември 2020|Актуелно, Култура, Свет|