Текстилните работници од Веибо Груп денес повторно на штрајк, ќе ја чуваат фабриката од сопственикот, да не го изнесе инвертарот

КРИВА ПАЛАНКА, 02.02.2018 - Тектилните работници од фабриката Веибо Груп, којашто е во сопственост на турски бизнисмен, денес повторно ќе протестираат со блокади на улици во Крива Паланка, со цел да им бидат задоволени прекршените [...]

Работниците од Веибо Груп блокираа улица, си ги бараат платите и придонесите

КРИВА ПАЛАНКА, 01. 02. 2018 – Денеска штрајкуваа во Крива Паланка работниците од текстилната фабрика Веибо Груп. Тие окупираа една од улиците на градот и бараат да им бидат исплатени платите и придонесите последните три [...]

|2018-02-01T11:51:43+00:001 февруари 2018|Актуелно, Вести, Економија|

Се затвора уште една фабрика, работниците од Веибо Груп со неизвесна иднина

КРИВА ПАЛАНКА, 31. 01. 2018 – Компанијата Веибо Груп е пред затворање, изјавија за Гласник работници кои се соочуваат со прекин на работните договори. Над 100 работници ќе останат дома, а фабриката ќе се [...]

|2018-01-31T12:33:21+00:0031 јануари 2018|Актуелно, Вести, Економија|

Во Штип ќе се одржи „Текстилијада“, дводневен културен настан со теми чиј фокус се текстилните работници

ШТИП, 11.12.2017 – На 15-ти и 16-ти декември во Штип, во организација на здружението на граѓани на текстилните, кожарските и чевларските работници „Гласен Текстилец“, ќе се одржи културна манифестација насловена како Текстилијада. Во текот на [...]

|2017-12-11T11:28:17+00:0011 декември 2017|Актуелно, Вести, Култура|

Над двеста работници отпуштени од „Веибо“, си ја барале платата за октомври и ноември

КРИВА ПАЛАНКА, 01. 12. 2017 – Денеска, околу 200 вработени во компанијата за текстил „Веибо“ во Крива Паланка, се отпуштени од работа, тврдат анонимни извори за Гласник. Работниците секој месец потпишувале договор на дело, а [...]

|2017-12-01T14:47:48+00:001 декември 2017|Актуелно, Вести, Економија|

По кои критериуми газдата на штипската конфекција бара од отпуштените 9 работнички оштета од по 3.295 евра, кога нивната плата е најчесто минимална, односно 9.590 денари

Текстилните работнички најчесто работат за минимална плата, којашто во нивната индустрија моментално изнесува 9.590 денари ШТИП, 04.09.2017 – Девет штипски текстилни работнички останаа без работа, поради тоа што го искористиле своето право на [...]