Последните јавувања од иднината

Ова се последните пет пораки почитувани добиени од 2050 година за овој 1 Мај. „Денес кај вас е недела, а кај нас секој ден е недела. Во следните три пораки ќе ви кажеме [...]

Гласни вести од иднината – ден по 1 Мај

Почитувани ви ги пренесуваме денешните пораки од 2050 година за 1 Мај. „Знаеме дека ви е Први мај без скара, но треба да знаете дека набрзо по пандемијата ќе ви почне и гладта. [...]

Гласни вести од иднината – честитки за 1 Мај

Почитувани читатели, слушатели, гледачи, другари и другарки, Редакцијата на „Гласник“ ви го честита Меѓународниот ден на трудот и работникот! Ви ги пренесуваме и денешните гласни вести од иднината кои пристигнуваат до радиото на „Гласник“. [...]

Гласни вести од иднината – II ден

Почитувани читатели, слушатели и гледачи на „Гласник“ ве известуваме дека работниците на „Гласник“ неуморно ги декодираа пораките од луѓето на 2050 година упатени до нас во 2020 година. Интегрално ви ги пренесуваме денешните гласни вести [...]

|2020-04-30T17:15:40+00:0030 април 2020|Актуелно, Вести, Ова не е Сатира|

Гласни вести од иднината

Почитувани читатели, слушатели и гледачи на „Гласник“ ве известваме дека рано изутринава радио „Гласник“ доби вести од иднината... Вестите од иднината ги именувавме Гласни вести од иднината затоа што радиосигналот беше толку јак што за [...]

Малиот човек и современоста – Чеховиот „мал човек“ во денешното современо општество–

Денес сè уште со голема почит се зборува за Антон Павлович Чехов, а може да се каже дека со уште поголемо внимание треба повторно да се чита. Делото на Чехов е толку големо за светот, [...]

(Коприва колектив) Сквот: Форма на социјална иновација [дел 2]

Во минатиот пост ги разгледавме петте облици на сквотови според холандскиот социолог Ханс Пруијт. Во ова продолжение ќе се фокусираме на тоа како сквотовите може да претставуваат пример за социјална иновација и директно да влијаат врз трансформација [...]

Песна победи на конкурсот за НАТО есеј

Песната „НАТО И ЈАС“ е победничкиот труд на конкурсот за најдобар НАТО есеј. Иако конкурсот ја опфаќаше тинејџерската популација, сепак мора да се признае дека оваа песна ги надмина сите критериуми на песна и [...]

Како и со што ќе не’ убива рудникот на смртта

  На обележаниот дел со црвено може да се види во кои оштини се планира да се градат рудници, доколку граѓаните не кажат „НЕ“. Извадоци од специјалистичкиот труд на Лидија Темелкова од Универзитетот [...]

|2018-09-10T11:09:47+00:0010 септември 2018|Актуелно, Вести, Ова не е Сатира|