Коментари2017-06-15T10:27:34+00:00

август 2022

Проекција на „Живеј и остави да живеат“ во С.Ц. „Дуња“

|17 август 2022|Вести|Tags: |

Социјалниот центар „Дуња“ организира филмска вечер на 18.8.2022 година со почеток од 20 часот, на улица „Рајко Жинзофов“, број 22, веднаш позади автобуската постојка спроти Градежниот факултет со филмот „Живеј и остави да живеат“. Во [...]

јули 2022

Летна работна акција во СЦ „Дуња“

|18 јули 2022|Актуелно, Вести, Култура|

На 17 Јули, 2022 година од 12 часот на пладне до 20 часот попладне се одржа работна акција за уредување на дворот на Социјалниот центар „Дуња“ во Скопје, одржана и поддржана од членовите на колективот [...]

Илузиите на ромскиот интелект ќе се наплатат со поголема беда и позиционирање на општествените маргини

|13 јули 2022|Некатегоризирано|

Месеци наназад, до неодамна, Ромите ширум Европа многу позитивно ме изненадија упатувајќи конструктивни критики и објективни осуди кон контроверзни светски политички фигури од неодамнешното минато како Медлин Олбрајт, Џорџ Буш, Барак Обама, идентификувајќи ги како [...]

Васко Гичевски: „Општествените основи на запоставувањето на луѓето и децата“

|12 јули 2022|Актуелно, Култура, Став|Tags: |

Vasko Gichevski Современото општество е општество на постојано создавање вишок вредност, двојно зголемен труд, иако извесниот техничко технолошки развој требаше да не одведе кон спротивното. Имено во основата на човековиот дух е избегнувањето [...]

Како да ја намалите потрошувачката на струја во домот?

|4 јули 2022|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|

Поради новата пресметка на потрошувачката на електричната енергија, важно е да го избегнеме одвишното трошење на електричната енергија. Тоа треба да го направиме не само од економски, туку и од еколошки причини, со оглед [...]

јуни 2022

Заврши вториот „Квир бунт“

|29 јуни 2022|Актуелно, Гласни идеи, Култура|Tags: , , |

Заврши уште еден „Квир бунт“ во Социјалниот центар „Дуња“.  По втор пат се организираше овој настан на кој присуствуваа многу млади луѓе обединети од истата желба за борба против сите оние кои ја репресираат ЛГБТИ [...]

Втор „Квир бунт“ во СЦ „Дуња“

|25 јуни 2022|Актуелно, Вести, Гласни идеи, Култура|

На 26 Јуни, 2022 година (недела), со почеток од 16:30 часот, во Социјалниот центар „Дуња“, втора година по ред ќе се одржи настанот „Квир бунт“. Зборот „квир“ со потекло од англискиот јазик, означува чудно, настрано, [...]

Агорофобијата на власта

|24 јуни 2022|Актуелно, Вести, Екологија|

Од денес (24.6.2022) Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на барање на Јавното претпријатие „Национални шуми“ воведе забрана за движење низ шумите на Република Северна Македонија од 06:00 до 20:00 часот поради заштита од појава [...]

Ѓорѓи Рајчиноски: „Последниот танц на СДСМ“

|20 јуни 2022|Актуелно, Став|

Можеби важиме за народ со краток рок на паметење ама ниту можеме, ниту смееме да заборавиме дека доаѓањето на власт на СДСМ, имајќи го предвид нивното политичко минато, беше сфатено многу резервирано и како нужно [...]

мај 2022

Работнички или граѓански протести и борба? – Првомајска трибина 2022

|6 мај 2022|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Во организација на Социјалистичка зора во социјалниот центар Дуња, се одржа Првомајска трибина на тема: „Работнички или граѓански протести и борба?“. https://www.youtube.com/watch?v=iqLwgvCHDno

април 2022

Инфлацијата и работниците

|29 април 2022|Актуелно, Став|

Инфлацијата има магично дејство. Таа ги раздвижува, ги буди оние што западнале во длабок сон, што се разочарани, апатични, резигнирани околу состојбите околу нив. Таа вознемирува, загрижува, револтира – и покренува на акција. Кој [...]

Дебата по повод 1 Мај во Социјалниот центар Дуња

|25 април 2022|Актуелно, Вести, Економија|

СКОПЈЕ, 25.04.2022 – Во среда во 19 часот, во просториите на Социјалниот центар Дуња ќе се одржи дискусија во контекст на Први Мај и денот на работничката борба. Организатори на овој настан се организацијата [...]