Кога пилите ќе стивнат – протестен собир

Интегрално го споделуваме соопштението на ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД - здружена иницијатива на 12 организации и активистички групи од Скопје за протестниот собир на 13.6.2021 од 12 до 15 часот на „Ленинова“ кај „Пеперс“. „Собирот ќе почне [...]

|2021-06-12T14:10:08+00:0012 јуни 2021|Некатегоризирано|

(Ненси Фрејзер) Како феминизмот стана слугинката на капитализмот – и како да се врати назад

Движењето кое започна како критика на капиталистичката експлоатација сега придонесува со клучни идеи кон неговата најнова неолиберална фаза. Како феминистка, секогаш сум претпоставувала дека борбата за еманципација на жените создава подобар свет – егалитарен, [...]

|2021-03-08T10:16:15+00:008 март 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Препорака за „Господата од Современа“

„Господата од Современа“ е филм по идеја на Анжелика Апсис. Ана Алексовска е сценарист и режисер на филмот, а Марија Димитрова е продуцент. Филмот е во продукција на „List Production“. Должината на филмот е околу [...]

Она што не ви го кажуваат за корупцијата

Сакате да ја намалите корупцијата? Не треба за тоа мантрање дека требало да има владеење на правото или дека корупцијата завршувала со мене и со тебе. За намалување на корупцијата прво што е потребно [...]

|2021-02-26T14:51:11+00:0026 февруари 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Интервју со Јосипа Ризанкоска по повод истражувањето за петгодишнината на Шарената Револуција

Автор на фотографијата Роберт Атанасовски Овој период Центарот за делиберативна демократија – Дијалог спроведува анкета за  истражувањето по повод пет години од Шарената Револуција. Анкетата е именувана како „Протестите како алатка за [...]

|2021-01-25T14:27:40+00:0025 јануари 2021|Актуелно, Некатегоризирано|

Вашата политичка идеологија влијае на начинот на кој размислувате за климатската криза

Автор: Mark Airs - Ikon Images Веќе со децении знаеме дека согорувањето на фосилни горива и ослободувањето на големи количини на стакленички гасови во атмосферата доведува до глобална промена во климатските модели [...]

Формирана е иницијатива за забрана на пластични кеси

Во прилог, Гласник го пренесува интегрално соопштението за печат на Иницијативата за забрана на пластичните кеси. Соопштение за печат Формирана е Иницијатива за забрана на пластични кеси Неодамна, група еколошки активисти се здруживме и [...]

Ево Моралес: 10 заповеди да се спаси планетата

„Ако сакаме да ја спасиме планетата за да го спасиме животот и човештвото, должни сме да му ставиме крај на капиталистичкиот систем“ Порака до Континенталниот собир за солидарност со Боливија во Сјудад де Гватемала [...]

100 години од Црвената скопска општина

Плоштадот „Скопска црвена општина“ се наоѓа во средиштето на Старата скопска чаршија По повод 100-годишнината од победата на комунистите на изборите за локалната власт во Скопје на 24 октомври 1920 година, редакцијата [...]

|2020-10-24T16:33:56+00:0024 октомври 2020|Актуелно, Вести, Некатегоризирано|

Протест против полициската бруталност во Битола

Битола, 26. 09. 2020 – Денеска во 12.00 часот, од Главната пошта до седиштето на МВР во Битола ќе започне протестот против полициската бруталност. Причината за протестот е претепување на неколкумина Роми во Битола [...]

|2020-09-25T23:17:23+00:0025 септември 2020|Актуелно, Вести, Некатегоризирано|