(Шантал Муф) Левo-популистичка стратегија за пост-КОВИД-19

Целта на Зелената демократска трансформација е заштита на општеството и неговите материјални услови на постоење на начин што ги оснажува луѓето. Неодамна беше објавен крајот на левиот популизам од страна на неколку од неговите [...]

(Луис Мамфорд) Манастирот и часовникот

Кога машината првобитно ја доби својата форма во модерната цивилизација? Очигледно е дека потеклото има повеќе точки. Нашата механичка цивилизација претставува соединување на бројни навики, идеи и начини на живот, како и технички инструменти, [...]

Запирањето на употребата на јаглен не е доволно, потребна ни е праведна транзиција

Валканата енергија од фосилни горива умира и транзицијата кон чиста обновлива енергија е во тек. Но, што значи тоа за милионите вработени во индустријата за фосилни горива и регионите што оттогаш живеат од ова? [...]

(Хауард Зин) Дали бомбардирањето на Хирошима и Нагасаки беше нужно?

По повод 75-годишнината од атомските бомби врз Хирошима и Нагасаки  Хауард Зин Дали бомбардирањето на Хирошима и Нагасаки беше нужно? Имаше масовна основа за поддршка на она што потоа се претвори во најтешкото бомбардирање [...]

Жени фармери на Балканот во првите редови во борбата против климатската криза

Земјоделството е еден од секторите кои се најмногу погодени со негативните влијанија од климатската криза не само по прашање на безбедноста на нашата храна, туку и  благосостојбата на милиони луѓе низ целиот свет чија [...]

Северна Македонија ја губи борбата против енергетската сиромаштија

Северна Македонија има една од највисоките стапки на невработеност, сиромаштија и социјална исклученост во Европа. Овие услови, заедно со лошата инфраструктура, зголемувањето на цените на енергијата и владината неактивност значи дека загрижувачки голем дел [...]

Како воздушниот сообраќај влијае на климата?

Аеродромите ширум Европа полека започнуваат повторно да се отвораат, па многумина од нас ќе се навратат на употреба на авионскиот сообраќај заради бизнис или задоволство. Не е тајна дека летањето е еден од нај-јаглеродно [...]

Симулирањето повеќепартизам во услови на владеење на капиталот

Триесет години во Македонија се менуваат работите – за да не се променат. СДСМ на власт, па ВМРО-ДПМНЕ, па пак првите па пак вторите... Ниту е тоа случајно ниту пак Македонија е некаков исклучок [...]

|2020-07-06T13:32:44+00:006 јули 2020|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

(Иво Босилков) Логиката на прогресивниот бојкот

Најголемата лага во триесет години на политичката сцена во Македонија не е дека ќе влеземе во ЕУ ако го смениме името. Не е ниту дека не прислушкуваат странски служби. Ниту дека Тајван ќе ни [...]

|2020-06-28T10:53:17+00:0028 јуни 2020|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Неколку екстра степени Целзиусови што би значеле за Македонија

Кога зборуваме за ограничување на ефектите од климатската криза, зборуваме за тоа колку повеќе Целзиусови степени затоплување можеме да си дозволиме, односно да издржиме. Науката кажува дека не можеме да дозволиме планетата да се [...]