Kapitalismus macht frei

Да, во одредена смисла, капитализмот ослободува. Исто како што е точно дека, во одредена смисла, Arbeit macht frei, дека работата ослободува. Се разбира, перверзно беше што нацистите, на влезот од концентрационите логори, напишаа дека [...]

(Тед Риси) Зошто климатската криза е крајно сериозна егзистенцијална закана?

На 8 октомври 2018 година, водечките светски климатски научници во извештај за Меѓувладиниот панел за климатски промени (МПКП) на ОН предупредија дека има само 12 години за да се намалат јаглеродните емисии доволно за [...]

Авторско право

„Глупост. Нема поглупо право од авторското. Го имаат измислено оние што од зборови што некој ги измислил, соодветно на фразеологија што некој ја разработил, според жанровски калапи што не ги смислиле тие, користејќи смисли и [...]

Квир бунт во Дуња

Редакцијата на "Гласник" го пренесува целосно соопштението на Социјалниот центар "Дуња" по повод еднодневниот настан насловен како "Квир бунт", кој ќе се одржи утре во сабота на 26.Јуни 2021 година во "Дуња", со почеток од [...]

Кога пилите ќе стивнат – протестен собир

Интегрално го споделуваме соопштението на ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД - здружена иницијатива на 12 организации и активистички групи од Скопје за протестниот собир на 13.6.2021 од 12 до 15 часот на „Ленинова“ кај „Пеперс“. „Собирот ќе почне [...]

|2021-06-12T14:10:08+00:0012 јуни 2021|Некатегоризирано|

(Ненси Фрејзер) Како феминизмот стана слугинката на капитализмот – и како да се врати назад

Движењето кое започна како критика на капиталистичката експлоатација сега придонесува со клучни идеи кон неговата најнова неолиберална фаза. Како феминистка, секогаш сум претпоставувала дека борбата за еманципација на жените создава подобар свет – егалитарен, [...]

|2021-03-08T10:16:15+00:008 март 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Препорака за „Господата од Современа“

„Господата од Современа“ е филм по идеја на Анжелика Апсис. Ана Алексовска е сценарист и режисер на филмот, а Марија Димитрова е продуцент. Филмот е во продукција на „List Production“. Должината на филмот е околу [...]

Она што не ви го кажуваат за корупцијата

Сакате да ја намалите корупцијата? Не треба за тоа мантрање дека требало да има владеење на правото или дека корупцијата завршувала со мене и со тебе. За намалување на корупцијата прво што е потребно [...]

|2021-02-26T14:51:11+00:0026 февруари 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Интервју со Јосипа Ризанкоска по повод истражувањето за петгодишнината на Шарената Револуција

Автор на фотографијата Роберт Атанасовски Овој период Центарот за делиберативна демократија – Дијалог спроведува анкета за  истражувањето по повод пет години од Шарената Револуција. Анкетата е именувана како „Протестите како алатка за [...]

|2021-01-25T14:27:40+00:0025 јануари 2021|Актуелно, Некатегоризирано|

Вашата политичка идеологија влијае на начинот на кој размислувате за климатската криза

Автор: Mark Airs - Ikon Images Веќе со децении знаеме дека согорувањето на фосилни горива и ослободувањето на големи количини на стакленички гасови во атмосферата доведува до глобална промена во климатските модели [...]