Протест против полициската бруталност во Битола

Битола, 26. 09. 2020 – Денеска во 12.00 часот, од Главната пошта до седиштето на МВР во Битола ќе започне протестот против полициската бруталност. Причината за протестот е претепување на неколкумина Роми во Битола од страна на полициски службеници, од кои едниот заврши и во Болница на 24 септември.

На фејсбук може да се прочита покана за мирен протест кој е мотивиран од брутално насилниот однос од 24 септември, каде полициско лице удира припадници на Ромската заедница. Еден од нив завршува и во Клиничката болница во Битола.

Организатори на протестот се неколку здруженија и иницијативи како Аваја, Ромалитико, Романо Авази, Ромаверзитас, Баирска Светлина, Сумнал и Ромско Јато.

Организаторите ќе обезбедат редарска служба, маски и дезинфекциски средства.

Протестот ќе започне во 12.00 часот од Главна пошта и маршутата ќе биде до седиштето на МВР во Битола.

Во продолжение ќе можете да го видите и клипот снимен во моментот кога полициските службеници ги тепаат на лице место преземен од јутјуб каналот на 24Vakti.

|2020-09-25T23:17:23+00:0025 септември 2020|Актуелно, Вести, Некатегоризирано|