Мариглен Демири

Авторот нема внесено податоци

Интервју со Џејлан Велиу по повод една година од Гласни идеи

Редакцијата на Гласник по повод една година од создавањето на иницијативата Гласни Идеи, која прерасна во дебатна емисија одржувајќи се на интернет платформите ЗУМ и Јутјуб, го пренесува ова кратко интервју со Џејлан Велиу, [...]

|2021-04-12T16:12:41+00:0010 април 2021|Актуелно, Вести, Култура, Став|

Разбивање на митот за „нето нула“ емисии на јаглерод

Ова е прв дел од три-делниот напис базиран на последниот извештај на Friends of the Earth International: Бркање на јаглеродни еднорози: Измамите на јаглеродните пазари и концептот „нето нула“ Владите и големите јаглеродно-интензивни корпорации [...]

Интервју со Јосипа Ризанкоска по повод истражувањето за петгодишнината на Шарената Револуција

Автор на фотографијата Роберт Атанасовски Овој период Центарот за делиберативна демократија – Дијалог спроведува анкета за  истражувањето по повод пет години од Шарената Револуција. Анкетата е именувана како „Протестите како алатка за [...]

|2021-01-25T14:27:40+00:0025 јануари 2021|Актуелно, Некатегоризирано|

Вашата политичка идеологија влијае на начинот на кој размислувате за климатската криза

Автор: Mark Airs - Ikon Images Веќе со децении знаеме дека согорувањето на фосилни горива и ослободувањето на големи количини на стакленички гасови во атмосферата доведува до глобална промена во климатските модели [...]

Сончева енергија: Новиот моќен лидер во производството на електрична енергија

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија истакна дека обновливата енергија, особено сончевата, не само што обезбедува најефтина електрична енергија како никогаш досега, туку има и најголем потенцијал за раст по КОВИД-19 пандемијата. Секоја [...]

Ево Моралес: 10 заповеди да се спаси планетата

„Ако сакаме да ја спасиме планетата за да го спасиме животот и човештвото, должни сме да му ставиме крај на капиталистичкиот систем“ Порака до Континенталниот собир за солидарност со Боливија во Сјудад де Гватемала [...]

Светот не успева да постигне ниту една единствена цел за заштита на биодиверзитетот според новиот извештај на ОН

Новиот осудувачки извештај објавен од Обединетите Нации истакнува како глобалната заедница не успеа да постигне ниту една од 20-те цели за биолошка разновидност кои беа воспоставени во Аичи, Јапонија во 2010-та година. Овие цели [...]

|2020-10-14T19:59:47+00:0014 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Протест против полициската бруталност во Битола

Битола, 26. 09. 2020 – Денеска во 12.00 часот, од Главната пошта до седиштето на МВР во Битола ќе започне протестот против полициската бруталност. Причината за протестот е претепување на неколкумина Роми во Битола [...]

|2020-09-25T23:17:23+00:0025 септември 2020|Актуелно, Вести, Некатегоризирано|

(Шантал Муф) Левo-популистичка стратегија за пост-КОВИД-19

Целта на Зелената демократска трансформација е заштита на општеството и неговите материјални услови на постоење на начин што ги оснажува луѓето. Неодамна беше објавен крајот на левиот популизам од страна на неколку од неговите [...]

(Луис Мамфорд) Манастирот и часовникот

Кога машината првобитно ја доби својата форма во модерната цивилизација? Очигледно е дека потеклото има повеќе точки. Нашата механичка цивилизација претставува соединување на бројни навики, идеи и начини на живот, како и технички инструменти, [...]