Nikola Shindre

Авторот нема внесено податоци

Кога пилите ќе стивнат – протестен собир

Интегрално го споделуваме соопштението на ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД - здружена иницијатива на 12 организации и активистички групи од Скопје за протестниот собир на 13.6.2021 од 12 до 15 часот на „Ленинова“ кај „Пеперс“. „Собирот ќе почне [...]

|2021-06-12T14:10:08+00:0012 јуни 2021|Некатегоризирано|

Дијалог со Андријана Папиќ по повод 9 години „Прво па женско“

Оваа година во програмата на „Прво па женско“ изработена е и дискурзивната програма „Бескраен попис на екофеминистичка мисла и практика“, курирана од Кумјана Новакова и кокурирана од Јана Старделова и на неа учество ќе земе [...]

|2021-06-12T10:09:18+00:0012 јуни 2021|Актуелно, Култура, Став|

Абул Ала ал Ма’ри Две рубајати од „Лузумијат“

Will you love me tomorrow, Aleksandar Kovachevski, 2021 Абул Ала ал Ма’ри Две рубајати од „Лузумијат“   1. Тмурните крилја на ноќта денот го гонат Преку опални ридја, откривајќи како в соништа тонат [...]

|2021-06-11T10:43:31+00:0011 јуни 2021|Актуелно, Култура|

Светозар Марковиќ: „Пропаста на Париската комуна“

На денешен ден пред 150 години капиталистичките сили во Франција крваво ја задушиле Париската комуна. Биле убиени или егзекутирани помеѓу 6 и 7 илјади комунари, а некои извори посочуваат дека бројката достигнала до 20 илјади. [...]

|2021-05-28T08:34:25+00:0028 мај 2021|Актуелно, Култура, Свет|

Џејсон Хикел: Заграбувачи на земја

Во услови кога власта планира енормно раскрчмување на земјоделското земјиште, добро е да се има предвид дека распродажбата на земјиште е глобален тренд во кој капиталистичката класа заграбува земја во огромни размери. Во продолжение следи [...]

|2021-05-21T16:06:15+00:0021 мај 2021|Актуелно, Екологија, Свет|

Тони Клиф: „Евреите, Израел и Холокаустот“

Тони Клиф е палестински Евреин кој до крајот на Втората светска војна живеел во тогашната Палестина. Откако се преселил во Британија станал еден од водечките троцкистички теоретичари. Овој текст е напишан во 1998 година и [...]

|2021-05-14T10:12:55+00:0014 мај 2021|Актуелно, Свет|

Здравко Савески: „Консумеризам за сите – уште малку“

Класна борба, класен компромис и класен консензус Ние, марксистите, веруваме во класната борба е неизбежна. Дека историјата е историја на класните борби. Дека интересите на различните класи се спротивни едни на други и дека, сѐ [...]

|2021-05-12T08:55:03+00:0012 мај 2021|Актуелно, Економија, Став|

Дијалог со Мирослав Илиќ за неговиот филм „Прашливи цвеќиња“

Мирослав Илиќ Мирослав Илиќ е млад уметник, кинематографер и видеографер кој живее и работи во Скопје. Неодамна беше промовиран неговиот прв филм „Прашливи цвеќиња“, чија што премиера беше откажана поради епидемиолошката состојба зафатена [...]

Дијалог со Петар Чуриќ по повод Меѓународниот ден на работникот – 1 Мај.

По повод 1 Мај – Интернационалниот ден на работникот зборувавме со Петар Чуриќ – комунист и член на Марксистичка организација – Црвени, секција на Интернационалната марксистичка тенденција. Никола Шиндре: „Петар, секоја година на ново се [...]

|2021-04-28T08:18:50+00:0028 април 2021|Актуелно, Култура, Свет|

Трибина: Кој ќе ги ослободи работниците?

„Работниците во Македонија се експлоатирани, доминирани, не се доволно платени за својата работа, им ги кршат и правата што им ги дава законот, им го газат достоинството. Некои од нив едвај успеваат да врзат крај [...]

|2021-04-24T11:43:38+00:0024 април 2021|Актуелно, Вести|