Nikola Shindre

Авторот нема внесено податоци

Дворот на Архитектонскиот факултет

Недела, убав сончев, но и ветровит ден во Скопје. Сончевите денови во Скопје се најубави кога дува ветар затоа што тогаш е чист воздухот. Се разбира дека чистиот воздух е ретка појава во метрополата, па [...]

|2021-03-01T10:09:13+00:001 март 2021|Актуелно, Екологија, Култура|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Реформа: Приватизација на правосудството“

Ако од нешто не отстапуваме како држава, тоа е дефинитивно принципот на неказнивост на високата корупција. Во Македонија може да се лежи во затвор за кражба на ќебапи, но за упропастување на државата никако. Доколку [...]

|2021-02-23T09:15:14+00:0023 февруари 2021|Актуелно, Вести, Став|

Просветата се концесионира, исто како здравството.

Деновиве нѐ вознемири уште една случка од катастрофите во просветата. Медиумите најавија дека имало барање да се издадат под кирија дел од просториите на новото основно училиште „Киро Глигоров“ во скопската населба Капиштец на некоја [...]

|2021-02-12T10:35:55+00:0012 февруари 2021|Актуелно, Култура, Став|

Репортажа за Крушево

Поглед кон Крушево Крушево е мал град во Северна Македонија. Се наоѓа на западниот дел на котлината Пелагонија, западно од Прилеп, а северно од Битола. До него се пристигнува исклучиво со автобус од [...]

|2021-02-11T17:02:27+00:0011 февруари 2021|Актуелно, Култура, Став|

Препорака за „Идол на ѕидот“ од Елена Филиповска

Елена Филиповска Интересно е кога се читаат романи за минатото затоа што нараторот секогаш се труди да го долови духот на времето, да внесе некоков отсјај на едно време во кое што важеле [...]

|2021-02-01T09:36:51+00:001 февруари 2021|Актуелно, Култура, Став|

Никола Шиндре: “Возот не ме мачи со патарини.”

Деновиве чувме две изјави од министерот или министерството за транспорт и врски. Едната беше дека на автопатот Скопје – Штип ќе се воведат патарини и дека патарините насекаде низ државата ќе поскапат. Втората вест беше [...]

|2021-01-27T09:39:01+00:0027 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Култура|

Поплавите како општествена непогода

Изминативе денови имаше доста врнежи од дожд. По долгата летна суша водостојот на реките и вештачките акумулации се подигна. Ова на некој начин дава некаква утеха наспроти глобалната климатска криза иако и оваа година нема [...]

|2021-01-13T19:43:23+00:0013 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Став|

Васко Гичевски: „Финските реформи во Османлиска Македонија“

Деновиве нѐ потресе најавата за најнова образовна реформа во нашата татковина Османлиска Македонија. Имено станува збор за „Концепцијата за ново основно образование“ која ја работи една интелектулана камарила, чиј состав на нас обичната раја не [...]

|2020-12-17T14:00:31+00:0017 декември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Нина Тунтева: „Да се трудиме да понудиме што повеќе содржини на македонски јазик.“

Дијалог со Нина Тунтева по повод Климент Охридски – Денот на писменоста Нина Тунтева е дипломиран филолог на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје на насоката преведување и толкување од [...]

|2020-12-08T10:55:51+00:008 декември 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Предраг Јовановски: „Финансиите се главна пречка за трансродовите лица“

Дијалог со Предраг Јовановски по повод Меѓународниот ден за борба против СИДА-та 1 Декември е Меѓународен ден за борба против СИДА-та, односно болеста што се развива доколку човекот не се лекува навремено, а се стекнал [...]

|2020-12-01T11:12:02+00:001 декември 2020|Актуелно, Култура, Став|