Green Queer Communist Lesson Number 21

Почитувани, излезе новата епизода на зелените квир комунистички лекции на Никола Шиндре во која што со Лазар Арсенов, млад квир активист од Скопје разговараа за ЛГБТИ заедницата и синдикалното организирање. Уживајте. https://youtu.be/DhKZjmTaywU    

Политичката состојба после изборите и одбележувањето на годишнината од АСНОМ – Гласни идеи

Во оваа епизода од поткасот Гласни идеи разговараме со Зоран Василески, на теми: Како се стигна до Антифашистичкото собрание на народното ослободување на Македонија, а како до новиот состав на Собранието на Северна Македонија. Дали [...]

|2020-08-03T12:02:22+00:003 август 2020|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Green Queer Communist Lesson Number 20

Почитувани, излезе новата епизода на зелените квир комунистички лекции на Никола Шиндре во која што гостува Елена Георгиевска, а зборуваат за психотерапија на сиромашни квир луѓе, но и критички осврт спрема психологијата воопшто. Уживајте. https://youtu.be/BMfe2x8G6AI [...]

Религиозност, секуларност, научниот атеизам на Докинс, троцкистот Хиченс – Гласни идеи

Втор дел од дискусијата со Радан Митровиќ, основач на Скопското астрономскодруштво, којшто се занимава со набљудувачка астрономија, астрофотографија, дописник на странски магазини, атеист, човек којшто имаме можност да го видиме во медиуми како ги коментира [...]

Милитантен атеизам, сатанизам, ЛГБТИ, агностицизам – Гласни идеи

Испадите на организираните религиозни институции заштитени во уставот во ек на пандемијата се тема на денешниот поткаст. Ова е прв дел од поткастот, во дискусија со Радан Митровиќ, основач на Скопското астрономско друштво, којшто се [...]

Green Queer Communist Lesson Number 19

Почитувани излезе новата епизода на зелените квир комунистички лекции на Никола Шиндре во која што гостинка му беше Лила Милиќ, транс активистка од Скопје. Зборуваа за недостатоците на јавниот превоз во главниот град. Уживајте. https://youtu.be/6dZ8wkp-GCI [...]

Поддршка за Литал Бен Хаим и Винас

Литал Бен Хаим и Винас се фамилија од двајца. Литал е од Израел, а Винас е од Иран. Се запознаваат пред две години, а пред една година стапуваат во брак. Поради непријателствата помеѓу Иран и [...]

Заштита при работа на нафтена платформа и критика на ен-џи-о јазик – Гласни идеи

Заштита при работа (ЗПР) на нафтена платформа, имено, за отсуство на болест, за отсуство на опасност и обезбедување на благосостојба, преку нови пракси, во вториот дел од дискусијата со Гоце Чекоров - Ланс, овој пат [...]

Green Queer Communist Lesson Number 18

Денес излезе новата епизода на зелените квир лекции на Никола Шиндре во која што со Предраг Јовановски, млад студент на семејни студии зборуваат за животот и маката во студентските домови во Скопје. Уживајте. https://youtu.be/CNiKrL1bUm8 [...]

Не го легитимирај системот што те обезвластува – не гласај

Во предвечерието на предвремените парламентарни избори во Македонија, разговараме со Здравко Савески за политичката понуда на овие избори, за излегувањето или неизлегувањето на бирачките места и обезвластеностна на граѓаните. https://youtu.be/8j9CB5I7amk