Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – V дел

Човечкото ослободување како наше комплетирање како човечки суштества Една од работите за кои Маркс често не е обвинуван дека го кажал е дека треба сите ние да се вратиме кон природата. Но, јас сакам да [...]

|2020-06-09T15:34:34+00:009 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – IV дел

Обвинението за прометејство Оние што го обвинуваат Маркс за прометејство или „продуктивизам“ инсистираат дека Маркс бил толку вљубен во способноста на капитализмот да ги зголеми производните сили преку технологијата и да ја неутрализира заканата од [...]

|2020-06-08T15:07:05+00:008 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – III дел

Зошто капитализмот инхерентно ја злоупотребува природата? Вредноста и акумулацијата Досега видовме дека природата е клучна за Марксовата дефиниција на трудот и дека нарушувањето на човечкиот однос со природата е интегрална карактеристика на капитализмот. Сега сакам [...]

|2020-06-07T09:47:32+00:007 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – II дел

Метаболичкиот расцеп Капитализмот го уништил овој релативно неотуѓен метаболички однос помеѓу човечките суштества и природата преку она што Маркс го нарекол примитивна акумулација. Поради присвојувањето на земјата преку нејзино заградување и претворање во приватна сопственост, [...]

|2020-06-06T09:58:05+00:006 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – I дел

„Зошто сега ни треба Маркс повеќе од кога и да било“ На крајот од јануари 2018 година, возењето на ролеркостер што е Трамповото претседателство доби уште едно неочекувано свртување: лидерот на слободниот свет тврдеше дека [...]

|2020-06-05T09:15:35+00:005 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Човекот наспроти Сонцето: Можат ли геоинженеринг технологиите да го забават глобалното затоплување?

Вештачки облаци, испраќање на огледала во вселената, создавање на километри-долги меурчиња и морска плима во океанот; ова се неколку идеи што некои научници ги даваат како технолошки решенија за намалување на затоплувањето на планетата [...]

|2020-05-18T15:21:23+00:0018 мај 2020|Актуелно, Вести, Екологија|

Дали нуклеарната енергија може да помогне во борбата против климатските промени?

Дилемите околу можностите на нуклеарна енергија постојат со децении. Нејзините приврзаници велат дека станува збор за чист, ефикасен извор на енергија, додека нејзините противници велат дека нуклеарната енергија е многу опасен (пр. Чернобил), скап и [...]

Во сенката на Чернобилската катастрофа

Катастрофата во Бопал, Индија, во 1984 година одзеде повеќе човечки животи од Чернобилската катастрофа од 1986 година. Сепак, Чернобил, а не Бопал остана врежан во сеќавањето на многумина во Македонија. На годишнината од Чернобилската [...]

|2020-04-26T11:35:04+00:0026 април 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје, Свет|

Трагедијата на заедничките добра?

Дали постои трагедија на заедничките добра? Или приватизираните добра предизвикуваат трагедии поради ограничувањето на пристапот до добра од општ интерес? Концептот за commons влезе во мејнстримот кога Американскиот екологист Герет Хардин го објави својот [...]

Три препораки за обезбедување на одржлива технологија за обновливи извори на енергија

Додека гледаме кон иднината и почнуваме да замислуваме и креираме поправеден и одржлив начин на живот, честопати размислуваме за тоа како ќе ги напојуваме со енергија нашите домови, нашите возила и како ќе ги [...]