Зелени жртвени зони и жртвите на зелениот раст

Автор на фотографијата е Vlad Chețan При објавувањето на Европскиот Зелен договор минатата година, Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, го претстави истиот како „нова стратегија за раст на Европа [...]

|2021-01-18T13:48:38+00:0017 јануари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|

Вака би изгледала 2030 година ако победиме во војната против климатските промени

До 2030 година, вашите емисии на СО2 ќе бидат значително намалени. Месото на вашата трпеза ќе биде ретка глетка. Водата и воздухот што го дишете ќе бидат почисти и природата ќе закрепне. Парите ќе [...]

|2021-01-15T11:35:35+00:0015 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Свет|

Поплавите како општествена непогода

Изминативе денови имаше доста врнежи од дожд. По долгата летна суша водостојот на реките и вештачките акумулации се подигна. Ова на некој начин дава некаква утеха наспроти глобалната климатска криза иако и оваа година нема [...]

|2021-01-13T19:43:23+00:0013 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Став|

(Соопштение за печат) Забрана на пластичните кеси од 2021 година: уште едно неисполнето ветување на Министерството за животна средина

Во продолжение, Гласник интегрално го пренесува соопштението за печат на Иницијативата за забрана на пластичните кеси. Соопштение за печат Забрана на пластичните кеси од 2021 година: уште едно неисполнето ветување на Министерството за животна средина [...]

|2021-01-15T11:36:53+00:003 јануари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Следење и влијаење на климатски политики на меѓународно ниво

Живееме во моментот кога државата и светот се наоѓаат во комплексна кризна состојба која претставува мешавина од здравствена, општествено-економска и климатска криза. Пандемијата ковид-19 ја нагласи кревкоста на општествено-еконоскиот систем во кој живееме, како [...]

|2020-12-12T15:24:16+00:0012 декември 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Економија, Здравје|

Следење и влијаење на климатски политики на локално ниво

Живееме во моментот кога државата и светот се наоѓаат во комплексна кризна состојба која претставува мешавина од здравствена, општествено-економска и климатска криза. Пандемијата ковид-19 ја нагласи кревкоста на општествено-еконоскиот систем во кој живееме, како [...]

Во подготовка е народниот Зелен договор за Северна Македонија

Автор на фотографијата е 政徳 吉田 преземена од Pixabay. Често зборуваме за тоа како треба да го реобмислиме начинот на функционирање на нашите економии и општества, како треба да се тргнеме од [...]

|2020-11-30T09:33:48+00:0030 ноември 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Вашата политичка идеологија влијае на начинот на кој размислувате за климатската криза

Автор: Mark Airs - Ikon Images Веќе со децении знаеме дека согорувањето на фосилни горива и ослободувањето на големи количини на стакленички гасови во атмосферата доведува до глобална промена во климатските модели [...]

Формирана е иницијатива за забрана на пластични кеси

Во прилог, Гласник го пренесува интегрално соопштението за печат на Иницијативата за забрана на пластичните кеси. Соопштение за печат Формирана е Иницијатива за забрана на пластични кеси Неодамна, група еколошки активисти се здруживме и [...]

Сончева енергија: Новиот моќен лидер во производството на електрична енергија

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија истакна дека обновливата енергија, особено сончевата, не само што обезбедува најефтина електрична енергија како никогаш досега, туку има и најголем потенцијал за раст по КОВИД-19 пандемијата. Секоја [...]