Васко Гичевски: „Кон денешните состојби“

Суштината на материјалното постоење е постојаното надградување, постојана промена во духот на онаа старата „panta rei“ – сè тече. Доколку се следи оној имагинарен праволински развој, кој секогаш оди во нагорна смисла, современото општество, она [...]

|2020-07-12T15:22:12+00:0012 јули 2020|Актуелно, Став|

Даниел Ѓорѓевски: „Зошто не треба политиката да го злоупотребува минатото“

Колективната меморија им дава на луѓето чувство на припадност. Историјата помага да се објасни светот. Заедничкото гледиште за историјата може да го мотивира луксузното дејствување кое има моќ да ја менува иднината. Историјата е субјективна [...]

|2020-07-09T09:19:20+00:009 јули 2020|Актуелно, Култура, Став|

Фрлањето боја врз бистите е фрлање камен на иднината!

Денеска осамна вест дека некои вандали истуриле боја врз бистите на Фана Кочовска-Цветковиќ, Вангел Нечевски-Тунелот, Славко Лумбарковски, Трајан Белев, Богоја Фотев и Кочо Десано. За да се спротивставам на овој чин кој што Полицијата нема [...]

|2020-06-23T11:30:21+00:0023 јуни 2020|Актуелно, Вести, Став|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Ненасочен бунт е пречка за револуционерни промени“

Ставовите изразени во колумната не нужно се совпаѓаат со ставовите на редакцијата на „Гласник“.   Поминаа неколку дена од убиството на Џорџ Флојд, афроамериканец од Минеаполис убиен од страна на полициски службеник, белец, кој му [...]

|2020-06-09T15:51:08+00:009 јуни 2020|Актуелно, Свет, Став|

Даниел Ѓорѓевски: „Нема да не биде!“

Пред некој ден бев на пазар да пазарам, ситници, секојдневни. Шетајќи и ладејќи го умот од мисли, резултат на професионални деформации, забележав како на една од тезгите има јаболка кои со изгледот и сочноста ме [...]

|2020-05-21T16:28:14+00:0021 мај 2020|Актуелно, Култура, Став|

Болшевичка декриминализација на хомосексуалноста – намерно или бил направен превид?

Со Октомвриска Револуција во Русија радикално се промени ситуација на хомосексуалците, како и на жените. Во 1922 година стапи во сила првиот Кривичен законик на Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република (РСФСР). Во 1918 год. сите [...]

„Родов нихилизам: антиманифест“ Алисон Ескаланте

Со овој антиманифест на Алисон Ескаланте редакцијата на „Гласник“ ја отвора рубриката „Конгрес“ која што за цел ќе има да ја објавува мислата на прогресивните квир критичари и теоретичари на нашето општество. Со ова сакаме [...]

|2020-05-17T13:29:31+00:0017 мај 2020|Актуелно, Свет, Став|

Џудит Батлер за насилството од негрижа во услови на здравствена криза

Разговор со теоретичарката за нејзината нова книга „Силата на ненасилство“ и потребата за глобална солидарност во пандемискиот свет со Френцис Вејд. Џуди Батлер се стекна со статус каков што малкумина академици успеаја: за секој издаден труд [...]

Не заборавај што направија фашистите

Улицата „Георги Димитров“ во Софија, Бугарија, август, 1965 година. (Photo by Archive Photos/Getty Images) Во Бугарија се водат кампањи коишто го изедначуваат комунизмот и нацизмот, и тие не се прават за одбрана на [...]

|2020-05-09T18:53:28+00:009 мај 2020|Актуелно, Свет, Став|

„Како да се биде здрав“

Прочитавме речиси сè, сите студии за геномот на вирусот кој ја предизвика пандемијата на КОВИД 19. Откривме некои научни документи за вакцина, па споревме и за нив, но во целата оваа окупација со личното и [...]

|2020-04-27T10:58:53+00:0027 април 2020|Актуелно, Здравје, Став|