Положбата на просветниот работник во македонската современост

Vasko Gichevski Наоѓајќи се повторно пред извесно политичко и економско премрежје на кое сè уште не можеме да му ги одредиме крајните форми, на површина секогаш ни излегуваат старите проблеми. Во нашата земја [...]

|2022-04-11T10:07:10+00:0011 април 2022|Актуелно, Култура, Став|

Здравко Савески: „Консумеризам за сите – уште малку“

Класна борба, класен компромис и класен консензус Ние, марксистите, веруваме во класната борба е неизбежна. Дека историјата е историја на класните борби. Дека интересите на различните класи се спротивни едни на други и дека, сѐ [...]

|2021-05-12T08:55:03+00:0012 мај 2021|Актуелно, Економија, Став|

Препорака за „Господата од Современа“

„Господата од Современа“ е филм по идеја на Анжелика Апсис. Ана Алексовска е сценарист и режисер на филмот, а Марија Димитрова е продуцент. Филмот е во продукција на „List Production“. Должината на филмот е околу [...]

Васко Гичевски: „Финските реформи во Османлиска Македонија“

Деновиве нѐ потресе најавата за најнова образовна реформа во нашата татковина Османлиска Македонија. Имено станува збор за „Концепцијата за ново основно образование“ која ја работи една интелектулана камарила, чиј состав на нас обичната раја не [...]

|2020-12-17T14:00:31+00:0017 декември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Васко Гичевски: „Балканскиот концепт за Европа“

Еден ноемвриски ден 17. 11. 2020 година и покрај вонредните политички усилија, Македонија повторно, по неброен пат доби вето за пристапни преговори со Eвропската Унија. Интересно е да се согледа, каков е карактерот на причините [...]

|2020-11-19T09:30:42+00:0019 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Васко Гичевски: „Економија на гласови“

Македонија во постсоцијалистичкиот период, веќе 30 години од страна на надворешените оценувачи, е оценета како хибриден режим. Инаку кажано за оваа земја не е со сигурност утврдено какво општествено политички и економско уредување има. Нашиот [...]

|2020-10-16T08:10:47+00:0016 октомври 2020|Актуелно, Став|

Симона Наумоска: „Ние мора да сме погласни и да не отстапуваме.“, Стефани Секулоска: „Студентите не изгубија само легло во домовите, туку и топол оброк.“

Симона Наумоска Стефани Секулоска Интервју со Симона Наумоска и Стефани Секулоска за отворањето на студентските домови Симона Наумоска е студентка на Медицинскиот факултет, при Универзитетот „Кирил и Методиј“ на отсекот за [...]

|2020-09-21T09:54:06+00:0021 септември 2020|Актуелно, Вести, Култура|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Критички ученици само со критички наставни кадри!“

Дијалог со Ѓорѓи Рајчиноски по повод почетокот на училишната година - 1 Септември Почетокот на оваа учебна година поради неуспехот на властите да ја организираат наставата навремено се помести еден месец подоцна, но сепак на [...]

|2020-09-01T07:55:47+00:001 септември 2020|Актуелно, Култура, Став|

За Хезболах

Хезболах На 14 февруари 2005 силна експлозија го растресе Бејрут, камион во движење уби дваесет и двајца и повреди стотици други, а меѓу мртвите беше и поранешниот Премиер на Либан Рафик ал-Харири. „Западот“, што и [...]

|2020-09-18T11:53:15+00:0028 август 2020|Актуелно, Свет, Став|

Никола Шиндре: „Какви протести за струјата ќе почнат во четврток?“

Во Чаир и во Тетово се најавија протести против покачувањето на цената на електричната енергија за 7,4 %, односно народски кажано против поскапувањето на струјата. Ова е супер иницијатива како реакција, односно одговор на одлуката [...]

|2020-08-04T10:16:15+00:004 август 2020|Актуелно, Свет, Став|