На денешен ден Јапонија призна сексуално насилство врз жени

Војник и четири комфорт жени во Кина по ослободувањето во 1944 година На денешен ден, 5.8.1993 година Владата на Царството Јапонија конечно призна дека принудувала жени да работат во воени бордели од 1932 [...]

|2020-08-05T13:29:41+00:005 август 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Никола Шиндре: „Какви протести за струјата ќе почнат во четврток?“

Во Чаир и во Тетово се најавија протести против покачувањето на цената на електричната енергија за 7,4 %, односно народски кажано против поскапувањето на струјата. Ова е супер иницијатива како реакција, односно одговор на одлуката [...]

|2020-08-04T10:16:15+00:004 август 2020|Актуелно, Свет, Став|

Васко Гичевски: „Кон денешните состојби“

Суштината на материјалното постоење е постојаното надградување, постојана промена во духот на онаа старата „panta rei“ – сè тече. Доколку се следи оној имагинарен праволински развој, кој секогаш оди во нагорна смисла, современото општество, она [...]

|2020-07-12T15:22:12+00:0012 јули 2020|Актуелно, Став|

Џудит Батлер за насилството од негрижа во услови на здравствена криза

Разговор со теоретичарката за нејзината нова книга „Силата на ненасилство“ и потребата за глобална солидарност во пандемискиот свет со Френцис Вејд. Џуди Батлер се стекна со статус каков што малкумина академици успеаја: за секој издаден труд [...]

Не заборавај што направија фашистите

Улицата „Георги Димитров“ во Софија, Бугарија, август, 1965 година. (Photo by Archive Photos/Getty Images) Во Бугарија се водат кампањи коишто го изедначуваат комунизмот и нацизмот, и тие не се прават за одбрана на [...]

|2020-05-09T18:53:28+00:009 мај 2020|Актуелно, Свет, Став|

Комеморација во Јасеновац

Во знак на сеќавање на последниот пробој на затворениците во Јасеновац, на 22 Април, 1945 година, по што логорот беше уништен од усташите, а усташкиот режим симнат од власт, секоја година се организира комеморацијата на [...]

|2020-04-28T10:10:56+00:0027 април 2020|Актуелно, Вести, Свет|

Меѓународен ден на антиколонијализмот

Денеска не се одбележа Меѓународниот ден на антиколонијализмот и морам да кажам дека неодбележувањето е на место. На 1ви септември, 1961 година во Белград се одржа првиот самит на Неврзаните. Неврзаните беа симбол на антиимперијализмот [...]

|2020-04-25T17:28:10+00:0025 април 2020|Актуелно, Вести, Став|

(Овен Џонс) Пазарната економија ги доведе универзитетите до криза, а цената ја плаќаме сите ние

Покачувањето на школарината ќе предизвика нова златно доба за англиските универзитети, или барем така не убедуваа. Тие ќе станат финансиски одржливи, компетитивни, ослободени од загушувачката бирократија и респонзивни кон потребите на студентите. Сепак, скоро една [...]

|2020-02-26T13:54:15+00:0026 февруари 2020|Актуелно, Економија, Кампања, Свет|