Што е квир бунт?

  Зборот „квир“ означува нешто настрано, различно, поинакво, сосема страно за општото или генералното. Со овој збор во минатото се нарекувале хомосексуалците, односно мажите кои љубат други мажи. Најсоодветен збор во македонскиот јазик на „квир“ [...]

|2021-07-08T09:41:27+00:008 јули 2021|Актуелно, Култура|

Квир инсурекција (почеток на поттикнување)

Анархо-квир знаме „Бескорисно е да се чека  — за некакво пробивање, за револуцијата, за нуклеарната апокалипса или пак за социјално движење. Да се продолжи да се чека е лудило. Катастрофата не доаѓа, таа [...]

|2021-06-30T12:03:08+00:0030 јуни 2021|Актуелно, Култура|

Здравко Савески: „Консумеризам за сите – уште малку“

Класна борба, класен компромис и класен консензус Ние, марксистите, веруваме во класната борба е неизбежна. Дека историјата е историја на класните борби. Дека интересите на различните класи се спротивни едни на други и дека, сѐ [...]

|2021-05-12T08:55:03+00:0012 мај 2021|Актуелно, Економија, Став|

Васко Гичевски: „Економија на гласови“

Македонија во постсоцијалистичкиот период, веќе 30 години од страна на надворешените оценувачи, е оценета како хибриден режим. Инаку кажано за оваа земја не е со сигурност утврдено какво општествено политички и економско уредување има. Нашиот [...]

|2020-10-16T08:10:47+00:0016 октомври 2020|Актуелно, Став|

Немања Тубониќ: „Долговите и трошоците им тежат на студентите“

Дијалог со Немања Тубониќ по повод Светскиот ден на студентите Политички се наоѓаме на лошо географско место – Балканот. Балканот назадува економски во споредба со сите свои соседи: Западна и Централна [...]

|2020-10-15T20:31:48+00:0015 октомври 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Нешто за Рики Томлинсон

На денешен ден – 3 Октомври, 1973 година, почна судењето на познатиот актер Рики Томлинсон, а тогаш малтерист, со уште пет други градежни работници за нивната улога во националниот штрајк на градежните работници претходната година. [...]

|2020-10-03T08:17:00+00:003 октомври 2020|Актуелно, Култура|

Ебру Тимтик почина од штрајк со глад

Ебру Тимтик Вчера, на 27.08.2020 загина и Ебру Тимтик, адвокат и социјалистички борец. Ебру Тимтик беше адвокат и член на Асоцијацијата на современи правници. На 12.09.2018 година, претседателот на асоцијацијата заедно со неколку [...]

|2020-08-31T11:09:39+00:0028 август 2020|Актуелно, Вести, Свет|

За Хезболах

Хезболах На 14 февруари 2005 силна експлозија го растресе Бејрут, камион во движење уби дваесет и двајца и повреди стотици други, а меѓу мртвите беше и поранешниот Премиер на Либан Рафик ал-Харири. „Западот“, што и [...]

|2020-09-18T11:53:15+00:0028 август 2020|Актуелно, Свет, Став|

Во сеќавање на Бенгалскиот глад од 1943 година

Фотографијата на насловната страна на Statesman Magazine во 1943 година по повод започнувањето на Бенгалскиот глад На 22.8.1943 година Магазинот „Државник“ (Statesman Magazine) објави фотографии од изгладнети луѓе за време на Бенгалскиот глад [...]

|2020-08-22T12:18:26+00:0022 август 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Годишнина од детонирањето на нуклеарните бомби во Хирошима и Нагасаки

Печуркастите области на атомските бомби во Хирошима (лево) и Нагасаки (десно) На 6 Август 1945 година воените сили на Соединетите Американски Држави исфрлија две нуклеарни бомби во Јапонија. Едната нуклеарна бомба го уништи [...]

|2020-08-06T14:21:27+00:006 август 2020|Актуелно, Вести, Свет|