Стефан Видиков

Авторот нема внесено податоци

(Шантал Муф) За агонистички плурализам

1. Неодамна ни беше кажано, заедно со многу трубење, дека либералната демократија победи и дека историјата заврши. За жал, далеку од глатка транзиција во плуралистичка демократија, падот на комунизмот, се чини на многу места, го [...]

|2020-04-25T14:55:06+00:0025 април 2020|Актуелно, Кампања, Свет, Став|

(Имануел Кант) Што е просветителството?

Што е просветителството[1]? Просветителството е излегување на човекот од неговата самонаметната незрелост. Незрелоста е неспособност да се употребува сопственото разбирање без туѓо водство. Оваа незрелост е самонаметната доколку нејзината причина не лежи во недостатокот од [...]

|2020-04-22T09:20:38+00:0022 април 2020|Актуелно, Свет, Став|

Десетина синдикати и невладини организации денес до Владата доставија сет на економски барања по однос на кризата

Незадоволни од економските мерки што Владата ги презема во однос на кризата со коронавирусот денес десетина синдикати и невладини организации доставија сет на барања до Владата. Писмото го пренесуваме во целост: „Барања до Владата за [...]

(Жан-Лук Нанси) Комуновирус

Еден мој пријател од Индија ми кажа дека кај нив се зборува  за „комуновирус“. Како можеше досега да не ни текне на ова? Толку е очигледно! Колку восхитувачка и целосна двосмисленост: вирус кој доаѓа од [...]

|2020-04-10T15:44:13+00:0010 април 2020|Актуелно, Економија, Свет, Став|

Интелектуален пролетаријат

Еден особен белег на современите општества е фактот што соодветно на можностите на времето и на развојот на производните основи и целокупното општество, во постојан пад се работниците кои работат во производен сектор. За сметка [...]

|2020-04-07T17:46:18+00:007 април 2020|Актуелно, Став|

(Јувал Харари) Светот по коронавирусот

Човештвото се соочува со глобална криза. Можеби најголемата криза на нашата генерација. Одлуките што луѓето и Владите ќе ги преземат во наредните неколку недели веројатно ќе го обликуваат светот во годините што доаѓаат. Не само [...]

|2020-04-05T16:45:16+00:005 април 2020|Актуелно, Здравје, Свет, Став|

(Наоми Клајн) Како да се бориме против климатската криза?

Излегоа од училиштата како поточиња, во петокот, средината на март, жуборејќи возбудено и пркосно во чин на изостанување. Поточињата се излеаја по главните улици и булевари, каде што се соединуваа со другите распеани дечиња и [...]

Смртниот пост на Хелин Болек

Групата Јорум од Турција, е група која преку музика го изразува револтот на народот, ги опејува народните херои кои се бореле против империјализмот, капитализмот и домашната буржоазија. Групата е формирана во 1985 година и до [...]

|2020-04-03T15:49:10+00:003 април 2020|Актуелно, Вести, Свет|

Нееднаквата еднаквост и кризната Пандорина кутија

Во Орвеловски стил пред некој ден Зоран Заев нејасно од која позиција и поради која должност објави една мерка за еднаквост во која „едни животни се поеднакви од другите“. Имено, експремиерот посочи мерка за урамнување [...]

|2020-03-26T10:30:33+00:0026 март 2020|Актуелно, Став|

(Славој Жижек) Најголемата закана од COVID – 19 не е регресијата кон опстанувачко насилство, туку варваризмот со човечко лице

Се случи невозможното и светот што го знаевме престана да се врти. Но кој светски поредок ќе се појави откако ќе заврши пандемијата на корона-вирусот, социјализам за богатите, капитализам што профитира од катастрофи или нешто [...]