Зошто треба да го прочиташ Манифестот на Комунистичката Партија

Пред точно 174 години, на 21ви Февруари 1848 година, за првпат беше објавен Манифестот на Комунистичката Партија. Иако е стар скоро два века, Манифестот бил и продолжува да биде една од највлијателните книги во модерната [...]

|2021-03-20T20:00:57+00:0020 март 2021|Актуелно, Вести, Свет, Став|

Турција се повлече од Истанбулската конвенција

Синоќа после полноќ, со одлука на претседателот на државата, Турција официјално се повлече од Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и семејното насилство, позната како Истанбулска конвенција. [...]

|2021-03-20T11:36:05+00:0020 март 2021|Актуелно, Вести, Свет|

Манифест на Париската комуна

Во серијата важни годишнини што ги одбележува редакцијата на „Гласник“, оваа е можеби најголемата. На денешен ден пред 150 години, во Париз работниците ја презеле власта и започнале социјалистичка револуција, воспоставувајќи ја Париската комуна. [...]

|2021-03-18T09:03:48+00:0018 март 2021|Актуелно, Вести|

Слава му на Коста, да живее Монмартр!

Во саботата на 13.3.2021 година на 86 годишна возраст почина познатиот битолски ликовен уметник и педагог Коста Хаџи-Антоновски. Хаџи-Антоновски беше познат по неговото ревносно борење за отворање можности за ликовно образование и воспитание на најмладите [...]

|2021-03-15T08:50:57+00:0015 март 2021|Актуелно, Вести, Култура|

8-ми Март и положбата на жената во капитализам

Зошто се слави 8-ми Март? Кое е историското значење на Интернационалниот ден на жената? Дали процентуалната застапеност на жените во законодавните тела води кон полна рамноправност на жените со мажите? Дали во капиталистички поредок жените [...]

Невработеноста – никогаш пониска?

Токму тоа кажува стапката на невработеност што ја утврди Заводот за статистика за последниот квартал од 2020 година. Таа изнесува 16,1% и претставува најниско ниво на утврдена стапка на невработеност од страна на Заводот [...]

|2021-03-07T09:54:17+00:007 март 2021|Актуелно, Вести, Економија, Став|

Разбивање на митот за „нето нула“ емисии на јаглерод

Ова е прв дел од три-делниот напис базиран на последниот извештај на Friends of the Earth International: Бркање на јаглеродни еднорози: Измамите на јаглеродните пазари и концептот „нето нула“ Владите и големите јаглеродно-интензивни корпорации [...]

(Александар Беркман) Почетокот на Кронштатскиот бунт од 1921 година

Пред 100 години, на 28 февруари 1921 година во Кронштат, поморска база во близината на Петроград, избил бунт на морнарите и работниците против власта на болшевиците во Русија. Иако барањата на кронштатските морнари и [...]

|2021-03-01T10:36:52+00:001 март 2021|Актуелно, Вести, Став|

Слава за Рог

Додека чекавме, небото се зарумени Четирисетмина се уште стоиме...едни од лојалност, други од должност, третите се само скаменети...пред помалку од еден час гледавме како багерот одлучно како и кога прв пат се обиде пред четири [...]

|2021-02-25T13:55:43+00:0025 февруари 2021|Актуелно, Вести, Свет|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Реформа: Приватизација на правосудството“

Ако од нешто не отстапуваме како држава, тоа е дефинитивно принципот на неказнивост на високата корупција. Во Македонија може да се лежи во затвор за кражба на ќебапи, но за упропастување на државата никако. Доколку [...]

|2021-02-23T09:15:14+00:0023 февруари 2021|Актуелно, Вести, Став|