Марш за правда, против полициска бруталност

СКОПЈЕ, 20.11.2021 - Денеска, во 13.00 часот ќе се одржи протестен марш кој ќе започне пред Кривичниот суд во Скопје и ќе заврши пред Јавното Обвинителство во Скопје. Маршот е со цел да ја [...]

|2021-11-20T10:57:18+00:0020 ноември 2021|Актуелно, Вести|

Дали полицијата е над правдата? Зошто сме апологети на опресија?

Полициската ароганција и бруталност се генерациски проблеми кои не ги афектираат само Ромите, впрочем сите „ординарни“ граѓани кои не ги уживаат привилегиите на „неколкуте имунизирани“, претставуваат таргет на тортура во помала или поголема мера [...]

|2021-11-15T10:29:40+00:0015 ноември 2021|Актуелно, Став|

Партизанска велосипедска тура

„Живееме во време кога за премиерот фашистичките окупатори биле административци, а за претседателот на државата, партизаните кои го започнале востанието, деидеологизирани борци за некаква слобода. Од друга страна неодамна поминавме низ проект чија цел беше [...]

|2021-11-12T15:16:59+00:0012 ноември 2021|Актуелно, Вести, Култура|

Ромите како PERSONA NON GRATA во Политиката

30 години од осамостојувањето на Република Македонија, 30 години се вртат исти ликови на ромската политичка сцена, небаре ко да се султани и тронот не го даваат макар и да бидат човек-партија. Се пикаат [...]

|2021-11-22T16:35:39+00:009 ноември 2021|Актуелно, Став|

Зошто Шуто Оризари е преплавено со ѓубре?

Во Општина Шуто Оризари веројатно има повеќе ѓубре расфрлано на диви депонии и насекаде по други места отколку што тоа е случај во другите скопски општини. Зошто е така? На оваа тема во Социјалниот [...]

|2021-11-08T12:07:45+00:008 ноември 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Став|

Светските цени на храната на највисоко ниво од 2011

Светските цени на храната се во постојан пораст веќе подолго од една година. Тоа претставува сериозен удар по животниот стандард на сиромашните луѓе, па и на оние што се добростоечки. Минатиот месец порастот на [...]

Лични постизборни сфаќања

Одамна не сум коментирал дневно-политички квази наративи, ама еве, овој пат нешто се збрало во напнатоста која изгледа не знае да најде во моментов понизок начин да се измолкне низ најмалиот празен простор кој [...]

|2021-11-04T12:29:18+00:004 ноември 2021|Актуелно, Став|

Како да заштедите на гориво?

Во време кога цените на горивата растат, а градските метежи се постојан проблем, останува да изнајдете начин како да ги намалите трошоците за потрошувачката на гориво и воопшто за превоз. Многумина од возачите не знаат, [...]

Структурата на двојна моќ во капитализмот

Во социјалистичките системи кои досега беа спроведени, политичката и економската моќ беше концентрирана на едно место, во комунистичките партии. Оваа концентрација беше очигледна кога дојде до реставрација на капитализмот: заедно со политичката моќ, комунистичките [...]

|2021-10-25T10:34:52+00:0025 октомври 2021|Актуелно, Економија, Некатегоризирано|

Кому служи консумеризмот? – Гласни идеи

Во оваа емисија на Гласни идеи разговараме со другарката Ана Тодоровска за косумеризмот и потрошувачкото општество. Воедно ја опфаќаме и улогата на маркетингот во создавањето на потрошувачкиот менталитет. За одговор на прашањата околу поврзаноста на [...]

|2021-09-20T12:53:15+00:0020 септември 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|