Формирањето, развојот и распаѓањето на СФРЈ – Гласни идеи

Во оваа емисија на Гласни идеи, дискутираме со другарот Стефан Илиевски за формирањето, развојот и распаѓањето на СФРЈ.
Низ дискусијата ги опфативме темите како што се, блиските односи помеѓу СФРЈ и СССР, самоуправниот социјализам, соработката со САД, неврзаните и златната доба на СФРЈ.
Исто така ги споменавме и студентските протести и протестите на Косово, Мас-пок –от во Хрватска, чистката на србските либерали, Уставот од 1974 година и влијанието на смртта на Јосип Броз Тито врз распаѓањето на СФРЈ.

 

|2021-11-29T13:37:51+00:0029 ноември 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|