Ромите како PERSONA NON GRATA во Политиката

30 години од осамостојувањето на Република Македонија, 30 години се вртат исти ликови на ромската политичка сцена, небаре ко да се султани и тронот не го даваат макар и да бидат човек-партија. Се пикаат [...]

|2021-11-22T16:35:39+00:009 ноември 2021|Актуелно, Став|

Зошто Шуто Оризари е преплавено со ѓубре?

Во Општина Шуто Оризари веројатно има повеќе ѓубре расфрлано на диви депонии и насекаде по други места отколку што тоа е случај во другите скопски општини. Зошто е така? На оваа тема во Социјалниот [...]

|2021-11-08T12:07:45+00:008 ноември 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Став|

Светските цени на храната на највисоко ниво од 2011

Светските цени на храната се во постојан пораст веќе подолго од една година. Тоа претставува сериозен удар по животниот стандард на сиромашните луѓе, па и на оние што се добростоечки. Минатиот месец порастот на [...]

Лични постизборни сфаќања

Одамна не сум коментирал дневно-политички квази наративи, ама еве, овој пат нешто се збрало во напнатоста која изгледа не знае да најде во моментов понизок начин да се измолкне низ најмалиот празен простор кој [...]

|2021-11-04T12:29:18+00:004 ноември 2021|Актуелно, Став|

Како да заштедите на гориво?

Во време кога цените на горивата растат, а градските метежи се постојан проблем, останува да изнајдете начин како да ги намалите трошоците за потрошувачката на гориво и воопшто за превоз. Многумина од возачите не знаат, [...]

Структурата на двојна моќ во капитализмот

Во социјалистичките системи кои досега беа спроведени, политичката и економската моќ беше концентрирана на едно место, во комунистичките партии. Оваа концентрација беше очигледна кога дојде до реставрација на капитализмот: заедно со политичката моќ, комунистичките [...]

|2021-10-25T10:34:52+00:0025 октомври 2021|Актуелно, Економија, Некатегоризирано|

Кому служи консумеризмот? – Гласни идеи

Во оваа емисија на Гласни идеи разговараме со другарката Ана Тодоровска за косумеризмот и потрошувачкото општество. Воедно ја опфаќаме и улогата на маркетингот во создавањето на потрошувачкиот менталитет. За одговор на прашањата околу поврзаноста на [...]

|2021-09-20T12:53:15+00:0020 септември 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Ама сериозно сега, ние останатите што навистина треба да славиме?

За споредба, 30 години сме „независни“, а пред тоа 45 години „зависни“ (веројатно од Белград, стварно не знам од кого сме биле зависни). Тоа е 2/3 од времето, сосема доволно за да се споредат [...]

|2021-09-08T13:37:49+00:008 септември 2021|Актуелно, Став|

За надежта, демократијата, народот и пак надежта

Пандора смело итајќи на брановите од надежта, како да ја подзаборави кутијата на изворот на сите зла, а некако разобличениот homo ludens, продолжи да си игра со нив не сфаќајќи го квази бенефитот од [...]

|2021-09-08T08:19:06+00:008 септември 2021|Актуелно, Став|

Документарец за Grup Yorum – проекција

Утре со почеток во 19:30 часот во Социјален центар Дуња, ќе се одржи проекција на документарец за Grup Yorum.  Групата Јорум од Турција, е група која преку музика го изразува револтот на народот, ги опејува [...]

|2021-09-07T13:23:35+00:007 септември 2021|Актуелно, Вести, Култура|