Делото на Мариглен Демири застарува денеска

Фотографија на Ванчо Џамбаски на 17 ноември 2014 година на првиот протест на Студентскиот Пленум Во продолжение го пренесува во целост фејсбук статусот на Мариглен Демири по повод застарувањето на кривичното дело: [...]

|2022-04-13T09:45:22+00:0013 април 2022|Актуелно, Став|

Положбата на просветниот работник во македонската современост

Vasko Gichevski Наоѓајќи се повторно пред извесно политичко и економско премрежје на кое сè уште не можеме да му ги одредиме крајните форми, на површина секогаш ни излегуваат старите проблеми. Во нашата земја [...]

|2022-04-11T10:07:10+00:0011 април 2022|Актуелно, Култура, Став|

Две години од почетокот на поткастот „Гласни идеи“

На почетокот на 2020 година освен глобалната климатска катастрофа ништо друго не навестуваше дека ќе претстои турбулентен и глобален период на Планетата Земја. Но, појавата и откривањето на сарс-ков19 предизвика лавина реакции кај владите во [...]

За потребата од синдикално активни просветни работници

Минатата сабота Независниот синдикат за образование и наука одржа протест пред Владата со барање за усогласување на платите во образованието со новиот износ на минималната плата. На оваа тема и воопшто за работничката борба преку [...]

Правната држава како празна идеолошка флоскула – Гласни идеи

Пред 3 дена беше објавена пресуда за еден веќе заборавен настан од 2016 година, кога тогашниот претседател Ѓорѓе Иванов објави општа аболиција за функционери да не бидат кривично гонети за сериозни индиции на криминал, корупција [...]

Украина – минато, сегашност и иднина! – Гласни идеи

Веќе една недела вниманието на светската јавност е насочена кон Украина. Уште на стартот се забележува блоковска поделеност на гледиштата, дали се работи за руска инвазија и обид за инсталирање на проруска власт во Украина [...]

Украинскиот конфликт: Дали е ова почетокот на Трета Светска војна?

Руската инвазија на Украина предизвика страв дека конфликтот ќе ескалира во Трета Светска војна. Оваа хистерија e наметната од западниот империјализам и нивните слуги, со цел да создадат забуна. Марксистите мора да пресечат преку [...]

|2022-03-01T19:29:36+00:001 март 2022|Актуелно, Вести, Став|

Реалноста на 21-от век

Ирационалниот историографски спор меѓу Македонија и Бугарија предизвика многумина да заглават во минатото. Наместо да се занимаваат со сегашноста и иднината, со реалните животи свои и на своите најблиски, тие се жестат на историски [...]

|2022-02-08T14:56:37+00:008 февруари 2022|Актуелно, Став|

Зошто замреа социјалните протести?

Фотографија од протестите против поскапувањето на цената на електричната енергија „Аман“ во 2012 година во Скопје. Зошто заспа целото општество? Зошто замреа социјалните протести? Зошто замре дури и интересот за социјална правда? [...]

(Игор Приморац) Патриотизмот како етичка позиција

Патриотот од етички тип ќе се обиде да придонесе неговата земја да се придржува до моралните принципи и да ги унапредува моралните вредности, како дома така и во надворешната политика. Тој би се грижил [...]

|2022-01-13T16:44:36+00:0013 јануари 2022|Актуелно, Некатегоризирано, Став|