Широка Балканска Коалиција дизајнира зелена и праведна пост-корона иднина

Широка Балканска Коалиција дизајнира зелена и праведна пост-корона иднина Пандемијата ковид-19 уби стотици илјади луѓе и продолжува да ги осакатува економиите на поголемиот број на држави низ целиот свет, истакнувајќи ги слабостите и големите недостатоци [...]

|2020-08-19T11:06:32+00:0019 август 2020|Актуелно, Вести, Екологија|

Запирањето на употребата на јаглен не е доволно, потребна ни е праведна транзиција

Валканата енергија од фосилни горива умира и транзицијата кон чиста обновлива енергија е во тек. Но, што значи тоа за милионите вработени во индустријата за фосилни горива и регионите што оттогаш живеат од ова? [...]

Протест против поскапувањето на електричната енергија утре во неколку градови во државата

СКОПЈЕ, 05.08.2020 – Утре, на 6 август во 19 часот во неколку градови и општини ќе се одржат протести против поскапувањето на цената на електричната енергија. Протести ќе се одржат во Чаир (Скопје), Тетово, [...]

|2020-08-05T11:15:11+00:005 август 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|

Климатска миграција: реалност за милијарди луѓе како што светот станува „едвај населлив“?

Знаеме дека климатската криза ќе изврши огромен притисок врз нашите општества и начинот на живот. Многу луѓе на планетата веќе ги чувствуваат овие притисоци и поранливите од нас ќе се соочат со уште поголеми [...]

Во време на криза обновливите извори на енергија напредуваат a фосилната енергија губи

2020-та не е лесна година. Коронавирус пандемијата го погоди секој аспект од нашите животи. Анализата на енергетските системи низ Европскиот континент за првата половина од годината ни покажува како во текот на овој период, [...]

Жени фармери на Балканот во првите редови во борбата против климатската криза

Земјоделството е еден од секторите кои се најмногу погодени со негативните влијанија од климатската криза не само по прашање на безбедноста на нашата храна, туку и  благосостојбата на милиони луѓе низ целиот свет чија [...]

Зошто енергетските компании треба да бидат во рацете на граѓаните

Енергијата е клучна точка во справувањето со климатската криза, особено видот на енергија што ја користиме за да ги напојуваме нашите домови и заедници. Зборуваме за премин од користење на валкани фосилни горива на користење [...]

Земјоделството и фосилните горива се главни виновници за зголемувањето на нивото на емисии на метан

Метанот, еден од најопасните и најсилни стакленички гасови се искачи на рекордно ниво на концентрација, укажува нова студија. Главните виновници за ова? Земјоделството и горењето на фосилни горива. Во 2019-та година, нашите антропогени (човечки) [...]

Северна Македонија ја губи борбата против енергетската сиромаштија

Северна Македонија има една од највисоките стапки на невработеност, сиромаштија и социјална исклученост во Европа. Овие услови, заедно со лошата инфраструктура, зголемувањето на цените на енергијата и владината неактивност значи дека загрижувачки голем дел [...]

Енергетска сиромаштија – реалност за над 50 милиони домаќинства во ЕУ

Што ја прави куќата дом? Домот е нашето безбедно засолниште, место за комфор и удобност, засолниште од студот во зима и високите температури во лето. Место каде подготвуваме топол оброк за себе, за семејството [...]