Соопштение за печат: Трибина по повод заостанувањето на Македонија во борбата против пластичното ѓубре

Денес, 5 јули, со почеток во 19:30 часот, во Социјалниот центар „Дуња“ ќе се одржи трибина, организирана од Иницијативата за забрана на пластични кеси, под наслов: „ЕУ ја забранува пластиката, а ние?“ Има два [...]

Капитализмот што не бил капитализам

Зачудувачки делува колку луѓе во Македонија не го идентификуваат системот во кој живееме како капитализам. Има и причина зошто е тоа така. Удел има не само пропагандата, туку и склоноста на многумина да негуваат [...]

|2021-06-24T16:49:43+00:0024 јуни 2021|Актуелно, Екологија, Економија, Став|

Џејсон Хикел: Заграбувачи на земја

Во услови кога власта планира енормно раскрчмување на земјоделското земјиште, добро е да се има предвид дека распродажбата на земјиште е глобален тренд во кој капиталистичката класа заграбува земја во огромни размери. Во продолжение следи [...]

|2021-05-21T16:06:15+00:0021 мај 2021|Актуелно, Екологија, Свет|

Додека спиеме: опасностите и можностите на иднината

Променетото значење на утопијата Живееме во историски момент. Во не така далечна иднина сето она што го знаеме како нормално повеќе нема да може да се зема здраво за готово. А сепак, многумина го [...]

|2021-05-05T09:37:33+00:004 мај 2021|Актуелно, Екологија, Став|

(Мајкл Леви) Зошто екосоцијализам?

Современата капиталистичка цивилизација е во криза. Неограничената акумулација на капитал, комодификацијата на сè, безмилосната експлоатација на трудот и природата и бруталната конкуренција ги поткопуваат основите на одржливата иднина, а со тоа се става под [...]

Разбивање на митот за „нето нула“ емисии на јаглерод

Ова е прв дел од три-делниот напис базиран на последниот извештај на Friends of the Earth International: Бркање на јаглеродни еднорози: Измамите на јаглеродните пазари и концептот „нето нула“ Владите и големите јаглеродно-интензивни корпорации [...]

Дворот на Архитектонскиот факултет

Недела, убав сончев, но и ветровит ден во Скопје. Сончевите денови во Скопје се најубави кога дува ветар затоа што тогаш е чист воздухот. Се разбира дека чистиот воздух е ретка појава во метрополата, па [...]

|2021-03-01T10:09:13+00:001 март 2021|Актуелно, Екологија, Култура|

Еколошката цена од зависноста од батерии: Литиум, кобалт, никел | Амит Катвала, WIRED

Река Амур, граница меѓу Кина и Русија.Овој студен, оддалечен регион е местото каде што околу 100 кинески производители на електрични автомобили тестираат прототипови, како што е кинеско-словенечкото заедничко вложување APG Elaphe, на сликата. [...]

|2021-02-08T10:50:43+00:008 февруари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|

Ричард Смит: Дали електричните автомобили се решението?

Нема да бидам изненаден ако испадне дека најеколошки и најефикасни автомобили на планетата денес не се оние „Приуси“ на „Тојота или „Волтите“ на „Шевролет“ со нивниот проценет животен век од 7-10 години, туку оние [...]

|2021-01-29T12:21:39+00:0029 јануари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|

Никола Шиндре: “Возот не ме мачи со патарини.”

Деновиве чувме две изјави од министерот или министерството за транспорт и врски. Едната беше дека на автопатот Скопје – Штип ќе се воведат патарини и дека патарините насекаде низ државата ќе поскапат. Втората вест беше [...]

|2021-01-27T09:39:01+00:0027 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Култура|