Nikola Shindre

Авторот нема внесено податоци

Green Queer Communist Lesson Number 24

Почитувани, излезе новата епизода на зелените квир комунистички лекции на НИкола Шиндре, во која што заедно со Катерина Иванова, млада активистка и феминистка разговараат за сексуалната хигиена. Уживајте. https://youtu.be/Phz_GW9kYHM  

Во сеќавање на Бенгалскиот глад од 1943 година

Фотографијата на насловната страна на Statesman Magazine во 1943 година по повод започнувањето на Бенгалскиот глад На 22.8.1943 година Магазинот „Државник“ (Statesman Magazine) објави фотографии од изгладнети луѓе за време на Бенгалскиот глад [...]

|2020-08-22T12:18:26+00:0022 август 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Во сеќавање на Федерико Гарсија Лорка

На 19 Август 1936 година е стрелан шпанскиот поет, лиричар, драмски писател и музичар Федерико Гарсија Лорка од страна на фашистите на шпанскиот фашистички генерал Франциско Франко. До денес не се најдени посмртните останки на [...]

|2020-08-19T12:29:12+00:0019 август 2020|Актуелно, Култура|

Широка Балканска Коалиција дизајнира зелена и праведна пост-корона иднина

Широка Балканска Коалиција дизајнира зелена и праведна пост-корона иднина Пандемијата ковид-19 уби стотици илјади луѓе и продолжува да ги осакатува економиите на поголемиот број на држави низ целиот свет, истакнувајќи ги слабостите и големите недостатоци [...]

|2020-08-19T11:06:32+00:0019 август 2020|Актуелно, Вести, Екологија|

Green Queer Communist Lesson Number 23

Почитувани, излезе новата епизода на зелените квир комунистички лекции на НИкола Шиндре во која што гостин беше Бојан Станиќ, а разговараа за анархистичките пракси во автономните културни иницијативи низ малите места во државата. Уживајте. https://youtu.be/3_tqVuo-G4E [...]

Гордана Ристовска: „Крпен живот“

  Нели е веќе доволно да живееме под капиталистички/профитерски режими?! Со олигарсите, елитистите и тие од високата фела кои гледаат инфериорно врз нас, со гадење како ние да сме некои одвратни животни кои заслужуваат само [...]

|2020-08-17T09:43:20+00:0017 август 2020|Актуелно, Став|

Тиииит! Инк. и Прво па женско веруваат во солидарноста која раѓа сојузи.

Јана Коцевска, Јана Старделова и Кристина Леловац Дијалог со Тиииит! Инк. по повод осмото издание на „Прво па женско“ „Прво па женско“ е феминистички критички фестивал кој што се одржува во Скопје, а [...]

|2020-08-13T10:27:12+00:0013 август 2020|Актуелно, Култура|

Протест против поскапувањето на електричната енергија на 14.8.2020 во 18 часот

Граѓаните и организациите што протестираа на првиот протест против поскапувањето на цената на електричната енергија најавуваат нов протест во петок на 14.8.20202 година во 18 часот и тоа на две локации: Жена парк и Паркот [...]

|2020-08-12T10:02:39+00:0012 август 2020|Актуелно, Вести, Економија|

Барањата на протестирачите до Владата

Редакцијата на „Гласник“ ги објавува во целост барањата на протестот против поскапувањето на цената на електричната енергија одржан денеска до Владата. До: Влада на Република Северна Македонија Предмет: АДРЕСИРАНИТЕ БАРАЊА ВО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА [...]

|2020-08-06T19:28:01+00:006 август 2020|Актуелно, Вести, Економија|