Гласни вести од иднината

Почитувани читатели, слушатели и гледачи на „Гласник“ ве известваме дека рано изутринава радио „Гласник“ доби вести од иднината... Вестите од иднината ги именувавме Гласни вести од иднината затоа што радиосигналот беше толку јак што за [...]

Комеморација во Јасеновац

Во знак на сеќавање на последниот пробој на затворениците во Јасеновац, на 22 Април, 1945 година, по што логорот беше уништен од усташите, а усташкиот режим симнат од власт, секоја година се организира комеморацијата на [...]

|2020-04-28T10:10:56+00:0027 април 2020|Актуелно, Вести, Свет|

Светски ден на културното наследство

Денес, 18 април според УНЕСКО е Светски ден на споменици и локалитети, попознат и како Светски ден на културното наследство. Редакцијата на „Гласник“ сакаше да го одбележи со реобјавување на делото „Сет за кризни времиња“, [...]

Дигиталната марксистичка архива на македонски јазик полни 15 роденден

На 16 април, 2005 година се објави првиот текст на дигиталната Марксистичка архива на македонски јазик. Од првиот напис до денеска, оваа интернет архива прерасна во бастион на левичарските архиви на македонски јазик, како по [...]

|2020-04-16T18:14:30+00:0016 април 2020|Актуелно, Вести, Култура|

Хуманитарни акции во Социјален центар „Дуња“

На 14.4.2020 година (денес) во Социјалниот центар „Дуња“ на улица „Рајко Жинзифов“, број 22 се одржа хуманитарна акција за собирање на основни прехрамбени и хигиенски продукти за најсиромашните - граѓаните кои живеат од собирање пластика [...]

|2020-04-15T00:03:28+00:0014 април 2020|Актуелно, Вести|

Кинотека на Македонија ја отвори дигиталната архива на филмови

„ДАЕ“, „Тетовирање“, „Џипси Меџик“ и „Среќна Нова ‘49“ се три од повеќето дигитализирани филмови кои можете да ги погледнете бесплатно и достапно на интернет откако Кинотеката на Северна Македонија одлучи да ги отвори своите дигитални [...]

Слободен пристап до славниот стрип за епидемии ,,Црна дупка”

Во продолжение ви го претставуваме стрипот „Црна дупка“ од Чарлс Бернс. Стрипот можете да го симнете и читате бесплатно (80 страници) тука на хрватски јазик. Стрипот „Црна дупка“ датира од почетокот на седумдесетите години [...]

|2020-04-11T21:03:53+00:0018 март 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Берлинска филхармонија ја отвори својата архива до 31 Март

На 13 март, 2020 година Берлинската филхармонија излезе со соопштение до јавноста дека ги отвара дигиталните архиви на снимени концерти до 31 март, 2020 година. Месечната претплата изнесува речиси 15 евра или околу 1.000 денари, [...]

|2020-04-11T21:04:16+00:0016 март 2020|Актуелно, Вести, Култура, Свет|

Изестување до јавноста

Редакцијата на Гласник ја известува јавноста дека испрати писмо до главниот и одговорен уредник на Хрватската радиотелевизија господинот Казимир Бачиќ со молба и барање содржините од новата емисија на третиот канал на ХРТ да бидат [...]

|2020-04-11T21:04:34+00:0016 март 2020|Актуелно, Вести, Култура|

Модната линија „Лудус“ ја објави новата колекција „Пост-родовост II“

На 15 март, 2020 година модната линија „Лудус“ го објави промо видеото од новaта безродова колекција насловена како „Пост-родовост II“. Видеото е изработено од Мирослав Илич, стајлингот е изработен од Мартина Ивановска, а на [...]