Работа во услови на пандемија – Гласни идеи

Додека на една страна имаме десетици илјади работници кои останаа без работа, на другата страна имаме капиталисти кои го зголемија нивното богатство. Додека едни работници беа заштитени и не одеа на работа, други беа приморани [...]

|2021-02-08T11:36:21+00:008 февруари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

РОГ, МОЛ, ПОЛИЦИСКА СЛОВЕНИЈА, ЈУГОСЛОВЕНСКИОТ СОН, КОНЕЧНО МРТОВ – Гласни идеи

Во оваа епизода на Гласни идеи зборуваме за автономните центри/зони во Словенија, рушењето на РОГ и причините поради кои РОГ им сметаше на властите. https://youtu.be/Ui_cq2LB2UY  

|2021-02-05T15:02:12+00:004 февруари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Кој е виновен за „Јавна соба“ и што треба да се прави? – Гласни идеи

Денешната тема на Гласни идеи е случката што ја разбранува цела јавност, односно позната како „Јавна соба“. За тоа кој е виновен, како да се превенираат ваквите појави и одговорноста на државата, разговараме со Катерина [...]

|2021-02-01T19:20:20+00:001 февруари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Година на рецесија и осиромашување – не за сите – Гласни идеи

2020 беше година на здравствена криза, но и економска рецесија. Македонија и официјално влезе во економска рецесија. Што тоа значи за животниот стандард на граѓаните? Ќе поразговараме околу ова со Здравко Савески. Особено околу противречните [...]

|2021-01-25T10:11:50+00:0025 јануари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

[МК/EN] Војната против автономни простори: СОЛИДАРНОСТ СО РОГ!

Војната против автономни простори: СОЛИДАРНОСТ СО РОГ! Утрото во 7 часот на 19ти Јануари, сред зима и сред пандемија, во Автономна фабрика „Рог“ во Љубљана упадна обезбедување на компанијата „Валина“. Како автономен [...]

|2021-01-22T18:00:21+00:0022 јануари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија, Свет|

Просветните реформи, треба да не просветлат – Гласни идеи

На крајот на 2020 година ги слушнавме најавите од Mинистерството за образование и наука дека во образовниот систем ќе се направат реформи. Едно е јасно, реформите се повеќе од потребни, но дали се потребни реформите [...]

|2021-01-07T13:45:08+00:007 јануари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Ловец на нацисти: Симон Визентал – Гласни идеи: Документарна

Симон Визентал говори за судбината на македонските Евреи под бугарска окупација и за улогата на Бугарија во ликвидирањето на македонските Евреи во интервју за Македонската радио и телевизија. Во документарниот запис станува збор за [...]

|2020-12-06T22:53:17+00:006 декември 2020|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Лена Лавчанката во партизани 1941 – Гласни идеи: Документарна

Нема ништо посилно од директното раскажување на сопствената животна приказна. Лена Ташкова Бафтирова - Лена Лавчанката, со партизанско име Нада e жена од богато битолско семејство што отиде во партизани во време на Втората [...]

|2020-12-03T15:01:21+00:003 декември 2020|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Хронично болните оставени на милост и немилост на државата – Гласни идеи

Секој ден слушаме биланс на починати од кои сосема логично најголемиот дел се лица со хронични заболувања. Во услови кога гледаме дека здравствениот систем е пред колапс, кога гледаме дека од страна на институциите [...]

|2020-11-29T23:19:56+00:0029 ноември 2020|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Ленин: Сведоштва на Елена Етингер Каваева – Гласни идеи: Документарна

Сеќавање на др. Елена Етингер Каваева за Ленин Др. Елена Каваева (1893-1983) е основоположник на здравствена заштита во Охрид и охридско, но и личен пријател на Владимир Ленин. Во Охрид доаѓа во 1923 година [...]

|2020-11-12T18:23:07+00:0012 ноември 2020|Актуелно, Видео / Фотографија|