Салија Беќир Халим: „Многу девојки и жени немаат услови за менструална хигиена“

Салија Беќир Халим најдесно Дијалог со Салија Беќир Халим по повод Светскиот ден на менопаузата Да се биде жена во нашата држава е мачно, а особено да се биде жена Ромка од Општина [...]

|2020-10-19T07:56:26+00:0019 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Немања Тубониќ: „Долговите и трошоците им тежат на студентите“

Дијалог со Немања Тубониќ по повод Светскиот ден на студентите Политички се наоѓаме на лошо географско место – Балканот. Балканот назадува економски во споредба со сите свои соседи: Западна и Централна [...]

|2020-10-15T20:31:48+00:0015 октомври 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Цветанка Николова – Цеце: „Почитта, довербата и љубовта создаваат семејство.“

Дијалог со Цветанка Николова - Цеце по повод Меѓународниот ден на девојчињата На овој ден подискутуравме со Цветанка Николова - Цеце за прашањата поврзани со жените и девојчињата. Жените во нашата држава сè уште се [...]

|2020-10-12T07:35:49+00:0012 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Викторија Бондиќова: „Социо-економските состојби се фактор за табуризирање на менталното здравје.“

Дијалог со Викторија Бондиќова по повод Меѓународниот ден на менталното здравје По овој повод решивме со Викторија Бондиќова, дипломиран психолог на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје, да отвориме некои од прашањата поврзани со менталното [...]

|2020-10-11T14:44:44+00:009 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Социјалниот центар „Дуња“ прослави четири години постоење

На 4.10.2020 година Социјалниот центар „Дуња“ од Скопје прослави четири години постоење во тивка атмосфера со членовите на колективот „Дуња“ и нивните најблиски пријатели. Социјалниот центар низ изминатите четири години создава едно левичарско милје во [...]

|2020-10-08T14:02:42+00:008 октомври 2020|Актуелно, Вести, Култура|

Нова дигитална промоција на безродова облека.

На 9 Октомври во 18 часот модната линија „Лудус“ ја промовира новата модна колекција на безродова облека. Линијата се занимава со креирање на безродова облека изработена од природни материјали, а со тоа смета дека ја [...]

|2020-10-09T10:28:51+00:008 октомври 2020|Актуелно, Видео / Фотографија, Култура|

Софија Бејковска: „На сите ученици треба да им се обезбеди бесплатен и достапен лаптоп и интернет.“

Дијалог со Софија Бејковска по повод Меѓународниот ден на учителот Овој празник е многу значаен за просветата затоа што го слави значењето на учителот во изградбата на ученикот. Софија Бејковска е една од младите наставници [...]

|2020-10-11T14:44:56+00:005 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Џудит Батлер за културните војни, Џ. К. Роулинг и живеењето во „анти-интелектуални времиња“

Интервјуирана е од страна на Алона Фербер. Филозофината и родовата теоретичарка ги дискутира тензиите во феминистичкото движење за транс правата. Пред триесет години филозофината Џудит Батлер*, сега 64 годишна, објави книга што ги револуционаризираше популарните [...]

|2020-10-02T10:44:25+00:002 октомври 2020|Актуелно, Култура, Свет|