Барањата на протестирачите до Владата

Редакцијата на „Гласник“ ги објавува во целост барањата на протестот против поскапувањето на цената на електричната енергија одржан денеска до Владата. До: Влада на Република Северна Македонија Предмет: АДРЕСИРАНИТЕ БАРАЊА ВО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА [...]

|2020-08-06T19:28:01+00:006 август 2020|Актуелно, Вести, Економија|

Фрлањето боја врз бистите е фрлање камен на иднината!

Денеска осамна вест дека некои вандали истуриле боја врз бистите на Фана Кочовска-Цветковиќ, Вангел Нечевски-Тунелот, Славко Лумбарковски, Трајан Белев, Богоја Фотев и Кочо Десано. За да се спротивставам на овој чин кој што Полицијата нема [...]

|2020-06-23T11:30:21+00:0023 јуни 2020|Актуелно, Вести, Став|

Во сеќавање на Клемент Мерик

Клемент Марик На денешен ден – 5 Јуни, 2013 година е убиен антифашистот и синдикалецот Клемент Мерик од страна на неофашистите во Париз. Мерик и некои од неговите другари антифашисти се пресретнале со [...]

|2020-06-05T10:41:33+00:005 јуни 2020|Актуелно, Култура, Свет|

(Дали) Први Мај живее – Гласни идеи

Излезе првомајското издание на Гласни идеи. На еден од најважните денови во борбата за работнички права и похуман свет другарите Зоран Василески, Дарко Доганџиски, Никола Крстевски, Александар Митров, Никола Шиндре и Џејлан Велиу разговараат за [...]

Гласни вести од иднината – II ден

Почитувани читатели, слушатели и гледачи на „Гласник“ ве известуваме дека работниците на „Гласник“ неуморно ги декодираа пораките од луѓето на 2050 година упатени до нас во 2020 година. Интегрално ви ги пренесуваме денешните гласни вести [...]

|2020-04-30T17:15:40+00:0030 април 2020|Актуелно, Вести, Ова не е Сатира|

Гласни вести од иднината

Почитувани читатели, слушатели и гледачи на „Гласник“ ве известваме дека рано изутринава радио „Гласник“ доби вести од иднината... Вестите од иднината ги именувавме Гласни вести од иднината затоа што радиосигналот беше толку јак што за [...]

Комеморација во Јасеновац

Во знак на сеќавање на последниот пробој на затворениците во Јасеновац, на 22 Април, 1945 година, по што логорот беше уништен од усташите, а усташкиот режим симнат од власт, секоја година се организира комеморацијата на [...]

|2020-04-28T10:10:56+00:0027 април 2020|Актуелно, Вести, Свет|

Светски ден на културното наследство

Денес, 18 април според УНЕСКО е Светски ден на споменици и локалитети, попознат и како Светски ден на културното наследство. Редакцијата на „Гласник“ сакаше да го одбележи со реобјавување на делото „Сет за кризни времиња“, [...]

Дигиталната марксистичка архива на македонски јазик полни 15 роденден

На 16 април, 2005 година се објави првиот текст на дигиталната Марксистичка архива на македонски јазик. Од првиот напис до денеска, оваа интернет архива прерасна во бастион на левичарските архиви на македонски јазик, како по [...]

|2020-04-16T18:14:30+00:0016 април 2020|Актуелно, Вести, Култура|

Хуманитарни акции во Социјален центар „Дуња“

На 14.4.2020 година (денес) во Социјалниот центар „Дуња“ на улица „Рајко Жинзифов“, број 22 се одржа хуманитарна акција за собирање на основни прехрамбени и хигиенски продукти за најсиромашните - граѓаните кои живеат од собирање пластика [...]

|2020-04-15T00:03:28+00:0014 април 2020|Актуелно, Вести|