Огромната разлика помеѓу највисоката и најниската плата во Македонија енормно расте

  Скопје, 08.01.2017. –  Минатиот месец, Aсоцијацијата на менаџери имаше средба со премиерот Зоран Заев и министерот за финансии, Драган Тевдовски. По средбата, Петар Андреевски од Асоцијација на менаџери, изјави дека, во Македонија нема екстремно [...]

| 2018-01-08T11:12:30+00:00 8 јануари 2018|Актуелно, Вести, Економија|

Ќе се продава државно земјиште по цена од 70 денари за метар квадратен, дали е ова уште еден бран на приватизации?

СКОПЈЕ, 22. 12. 2017 - Државно земјиште ќе се продава за 70 денари метар квадратен по барање на министерството за транспорт и врски, истакна во четвртокот на прес конференција министерот Горан Сугаревски. Државното земјиште [...]

| 2017-12-29T10:30:01+00:00 24 декември 2017|Актуелно, Вести, Економија|

Гевгеличани на протест, работен состанок во влада: што со издадените концесии за „рудниците на смртта“

ГЕВГЕЛИЈА/СКОПЈЕ, 20.12.2017 – Утре, на 21 декември со почеток во 11 часот иницијативата „Спас за Гевгелија“ организира протест, кој ќе започне пред Општина Гевгелија. Целта на протестот е да се испрати пораката дека, „рудници нема [...]

| 2017-12-20T12:17:22+00:00 20 декември 2017|Актуелно, Вести, Економија, Некатегоризирано|

Предлог буџетот на Општина Битола со „шминка“ решенија за загадувањето на воздухот

БИТОЛА, 18. 12. 2017 – Општина Битола на официјалната страница на интернет го објави предлог буџетот за 2018 година. Во делот за развој во буџетот има предвидено пари, кои ќе бидат наменети за гасификација, [...]

| 2017-12-18T13:28:49+00:00 18 декември 2017|Актуелно, Вести, Економија|

Комодификација на воздухот

Скопје, 19 декември 2017 И воздухот има вредност! Особено по смртоносниот смог што го проголта Скопје минатата недела. Чистиот воздух уште во 1860–те е комодифициран. Според европските доктори и научници од тие години, алпскиот воздух [...]

| 2017-12-19T12:34:59+00:00 17 декември 2017|Актуелно, Економија, Скопје, Став|

Дигитален труд во Македонија постои, но не се зборува доволно за него

СКОПЈЕ, 14. 12. 2017 - Вчера, во просториите на Социјалниот центар „Дуња“ се одржа трибина со наслов „Дигитален труд – добра тезга, или нова форма на експлоатација “. Целта на оваа трибина беше да ги отвори [...]

„21 ВЕК СМЕ“ (Или, зошто оваа фраза во политичка смисла е бесмислена)

Историската наука вели дека првите држави потекнуваат од пред шест милениуми. Ако со појавата на државите ја врземе појавата на класното општество ќе згрешиме. Затоа што класите својот зародиш го имаат уште од првото присвојување [...]

Трибина на тема „Дигитален труд – добра тезга, или нова форма на експлоатација“’

СКОПЈЕ, 11. 12. 2017 – Утре во 18.30 часот, во просториите на Социјалниот центар „Дуња“, ќе се одржи трибина со наслов „Дигитален труд – добра тезга, или нова форма на експлоатација“. Организатор на трибината [...]

| 2017-12-12T08:21:15+00:00 12 декември 2017|Актуелно, Вести, Економија|

Велешките стечајци, никако да ги добијат средствата коишто им следуваат

ВЕЛЕС, 09.12.2017 - Околу сто и педесет стечајни работници од Велес, вработени во поранешниот Агрокомбинат „Лозар“, неколку години не можат да дојдат до средствата коишто им следуваат. Тие десет години се тужат со државата, [...]

| 2017-12-09T13:02:23+00:00 9 декември 2017|Актуелно, Вести, Економија|

На сто работници од Веибо им е ветено продолжување на договорот, работниците се плашат дека ќе бидат измамени

КРИВА ПАЛАНКА, 05. 12. 2017 – Сто работници ќе продолжат со работа во Веибо, додека на останатите нема да им биде продолжен договорот. Причините не ги знаат ниту вработените, ниту пак од инспекторатот на [...]