Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – VI дел

Може ли капитализмот да го подобри својот однос со природата? Сакам да завршам враќајќи се на почетокот. На почетокот од оваа статија спомнав дека Марксовата анализа на капитализмот може да помогне да се спасиме од [...]

|2020-06-10T16:53:24+00:0010 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – V дел

Човечкото ослободување како наше комплетирање како човечки суштества Една од работите за кои Маркс често не е обвинуван дека го кажал е дека треба сите ние да се вратиме кон природата. Но, јас сакам да [...]

|2020-06-09T15:34:34+00:009 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – IV дел

Обвинението за прометејство Оние што го обвинуваат Маркс за прометејство или „продуктивизам“ инсистираат дека Маркс бил толку вљубен во способноста на капитализмот да ги зголеми производните сили преку технологијата и да ја неутрализира заканата од [...]

|2020-06-08T15:07:05+00:008 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – II дел

Метаболичкиот расцеп Капитализмот го уништил овој релативно неотуѓен метаболички однос помеѓу човечките суштества и природата преку она што Маркс го нарекол примитивна акумулација. Поради присвојувањето на земјата преку нејзино заградување и претворање во приватна сопственост, [...]

|2020-06-06T09:58:05+00:006 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – I дел

„Зошто сега ни треба Маркс повеќе од кога и да било“ На крајот од јануари 2018 година, возењето на ролеркостер што е Трамповото претседателство доби уште едно неочекувано свртување: лидерот на слободниот свет тврдеше дека [...]

|2020-06-05T09:15:35+00:005 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Револуционерен успех е да се охрабрат луѓето повторно да читаат

Порано било полесно... Штампаш револуционерни весници и ги делиш по работниците во фабриките. Останатото население не знае да чита и пишува, единствена теорија што ја слуша е светото писмо од локалниот поп. Револуционерната база- пролетеријатот [...]

|2020-06-01T10:36:23+00:001 јуни 2020|Актуелно, Култура, Став|