Здравко Савески: „Консумеризам за сите – уште малку“

Класна борба, класен компромис и класен консензус Ние, марксистите, веруваме во класната борба е неизбежна. Дека историјата е историја на класните борби. Дека интересите на различните класи се спротивни едни на други и дека, сѐ [...]

|2021-05-12T08:55:03+00:0012 мај 2021|Актуелно, Економија, Став|

Просветата се концесионира, исто како здравството.

Деновиве нѐ вознемири уште една случка од катастрофите во просветата. Медиумите најавија дека имало барање да се издадат под кирија дел од просториите на новото основно училиште „Киро Глигоров“ во скопската населба Капиштец на некоја [...]

|2021-02-12T10:35:55+00:0012 февруари 2021|Актуелно, Култура, Став|

Препорака за „Идол на ѕидот“ од Елена Филиповска

Елена Филиповска Интересно е кога се читаат романи за минатото затоа што нараторот секогаш се труди да го долови духот на времето, да внесе некоков отсјај на едно време во кое што важеле [...]

|2022-07-03T18:53:07+00:001 февруари 2021|Актуелно, Гласни идеи, Култура, Став|

Поплавите како општествена непогода

Изминативе денови имаше доста врнежи од дожд. По долгата летна суша водостојот на реките и вештачките акумулации се подигна. Ова на некој начин дава некаква утеха наспроти глобалната климатска криза иако и оваа година нема [...]

|2021-01-13T19:43:23+00:0013 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Став|

Албанската азбука и македонскиот јазик

Измина седмицата на албанската азбука, овој пат поради пандемијата во Северна Македонија се прослави доста посталожено, како што впрочем претставниците на етничките Албанци во власта и организаторите требаше уште од минатата година да знаат дека [...]

|2020-11-22T11:45:31+00:0022 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Друга критика за „Друга приказна“

Фотографија на Ванчо Џамбаски Од 3 до 5 Септември, 2020 година се оддржа петтото јубилејно издание на фестивалот „Друга приказна“ – регионален книжевен фестивал на малите фикции. Оваа година фестивалот беше посветен на [...]

|2020-09-07T09:39:54+00:007 септември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Критички ученици само со критички наставни кадри!“

Дијалог со Ѓорѓи Рајчиноски по повод почетокот на училишната година - 1 Септември Почетокот на оваа учебна година поради неуспехот на властите да ја организираат наставата навремено се помести еден месец подоцна, но сепак на [...]

|2020-09-01T07:55:47+00:001 септември 2020|Актуелно, Култура, Став|

За Хезболах

Хезболах На 14 февруари 2005 силна експлозија го растресе Бејрут, камион во движење уби дваесет и двајца и повреди стотици други, а меѓу мртвите беше и поранешниот Премиер на Либан Рафик ал-Харири. „Западот“, што и [...]

|2020-09-18T11:53:15+00:0028 август 2020|Актуелно, Свет, Став|

„Толку долго сум била тажна што ме запрепасти,“ Рут Л. Шварц

Толку долго сум била тажна што ме запрепасти, огромната жолта месечина плавната како медена роса на острицата од ридот, дебела и неумолива се колебаше таму колку можеше, а потоа го почна — кој ќе ѝ [...]

|2020-07-11T16:21:15+00:0011 јули 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Себастијан Ливингстон: „Консумеризмот и екосоцијализмот“

Оваа статија има за цел да биде вовед во екосоцијалистичкиот приод кон производството и потрошувачката. Она што го имаме денес е хегемонска опсесија со масовното производство што е катастрофално за еволуциските процеси што ѝ овозможуваат [...]

|2020-06-16T10:06:04+00:0016 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Став|