„Толку долго сум била тажна што ме запрепасти,“ Рут Л. Шварц

Толку долго сум била тажна што ме запрепасти,

огромната жолта месечина
плавната како медена роса

на острицата од ридот,
дебела и неумолива

се колебаше таму колку можеше,
а потоа го почна — кој ќе ѝ замери —

своето бавно лизгање.
Како да требаше да ми покаже што недостасува.

Како светот да прашуваше, Ќе научиш ли
да стоиш крај оваа болка?

Не, реков,
посакувам да е мртва.

Реков не. Но светот
рече да.

 

Оригинал: “I had been sad for so long that it shocked me,”, Ruth L. Schwartz, 2013

Препев: Грација Атанасовска

|2020-07-11T16:21:15+00:0011 јули 2020|Актуелно, Култура, Свет|