Слава за Рог

Додека чекавме, небото се зарумени Четирисетмина се уште стоиме...едни од лојалност, други од должност, третите се само скаменети...пред помалку од еден час гледавме како багерот одлучно како и кога прв пат се обиде пред четири [...]

|2021-02-25T13:55:43+00:0025 февруари 2021|Актуелно, Вести, Свет|

(Петар Кропоткин) Меѓусебната помош во контекст на Дарвиновата теорија на еволуцијата

На денешен ден се навршуваат 100 години од смртта на големиот анархистички мислител Петар Кропоткин. По тој повод редакцијата на „Гласник“ објавува два извадоци од неговите трудови. Покрај овој извадок од книгата на Кропокин [...]

|2021-02-08T10:50:04+00:008 февруари 2021|Актуелно, Свет, Став|

[МК/EN] Војната против автономни простори: СОЛИДАРНОСТ СО РОГ!

Војната против автономни простори: СОЛИДАРНОСТ СО РОГ! Утрото во 7 часот на 19ти Јануари, сред зима и сред пандемија, во Автономна фабрика „Рог“ во Љубљана упадна обезбедување на компанијата „Валина“. Како автономен [...]

|2021-01-22T18:00:21+00:0022 јануари 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија, Свет|

Вака би изгледала 2030 година ако победиме во војната против климатските промени

До 2030 година, вашите емисии на СО2 ќе бидат значително намалени. Месото на вашата трпеза ќе биде ретка глетка. Водата и воздухот што го дишете ќе бидат почисти и природата ќе закрепне. Парите ќе [...]

|2021-01-15T11:35:35+00:0015 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Свет|

(Никол Ашхоф) Глобализацијата не е проблемот – капитализмот е

Во изворниот текст на Јакобин, фотографијата е презема од Nordiske Mediedager / Flickr Десницата ја киднапираше визијата за живот отаде неолибералната глобализација. Време е за нов прогресивен интернационализам, таков што ќе стави [...]

|2020-12-29T14:20:37+00:0029 декември 2020|Актуелно, Вести, Свет, Став|

Нина Тунтева: „Да се трудиме да понудиме што повеќе содржини на македонски јазик.“

Дијалог со Нина Тунтева по повод Климент Охридски – Денот на писменоста Нина Тунтева е дипломиран филолог на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје на насоката преведување и толкување од [...]

|2020-12-08T10:55:51+00:008 декември 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Танос Пападојанис / Thanos Papadogiannis „Левичарските движење треба да имаат места за забава“

Дијалог со Танос Пападојанис од Атина по повод Денот на Републиката на СФР Југославија На овој ден во 1943 се одржа второто заседание на Антифашистичкото собрание за народно ослободување на Југославија [...]

|2020-11-29T09:53:13+00:0029 ноември 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Пол Лафарг: Лични сеќавања за Фридрих Енгелс

Со Енгелс се запознав во 1867 година – годината кога беше објавен првиот том од „Капиталот“. „Мора да те запознаам со Енгелс“, ми рече Маркс, „бидејќи си верен со ќерка ми“; и заедно отидовме [...]

|2020-11-28T09:29:34+00:0027 ноември 2020|Актуелно, Вести, Култура, Свет|

Ево Моралес: 10 заповеди да се спаси планетата

„Ако сакаме да ја спасиме планетата за да го спасиме животот и човештвото, должни сме да му ставиме крај на капиталистичкиот систем“ Порака до Континенталниот собир за солидарност со Боливија во Сјудад де Гватемала [...]

Немања Тубониќ: „Долговите и трошоците им тежат на студентите“

Дијалог со Немања Тубониќ по повод Светскиот ден на студентите Политички се наоѓаме на лошо географско место – Балканот. Балканот назадува економски во споредба со сите свои соседи: Западна и Централна [...]

|2020-10-15T20:31:48+00:0015 октомври 2020|Актуелно, Култура, Свет|