(Мари Букчин) Кронштатскиот бунт и крајот на Руската револуција

На денешен ден пред 100 години, бил задушен бунтот на морнарите и работниците во Кронштат против власта на болшевиците во Русија. Во борбите загинале околу 1.000 востаници, а подоцна биле егзекутирани од 1 до [...]

|2021-03-17T10:23:03+00:0017 март 2021|Актуелно, Став|

(Ненси Фрејзер) Како феминизмот стана слугинката на капитализмот – и како да се врати назад

Движењето кое започна како критика на капиталистичката експлоатација сега придонесува со клучни идеи кон неговата најнова неолиберална фаза. Како феминистка, секогаш сум претпоставувала дека борбата за еманципација на жените создава подобар свет – егалитарен, [...]

|2021-03-08T10:16:15+00:008 март 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Невработеноста – никогаш пониска?

Токму тоа кажува стапката на невработеност што ја утврди Заводот за статистика за последниот квартал од 2020 година. Таа изнесува 16,1% и претставува најниско ниво на утврдена стапка на невработеност од страна на Заводот [...]

|2021-03-07T09:54:17+00:007 март 2021|Актуелно, Вести, Економија, Став|

(Роза Луксембург) Поопштествување на општеството

На денешен ден пред 150 години е родена големата марксистичка теоретичарка Роза Луксембург. Редакцијата на „Гласник“ ја одбележи оваа годишнина пренесувајќи два нејзини текстови со цел нашата јавност подобро да ја запознае нејзината мисла. [...]

|2021-03-05T09:24:00+00:005 март 2021|Актуелно, Став|

(Роза Луксембург) Правото на народите на самоопределување и револуцијата

На 5 март се навршуваат 150 години од раѓањето на големата марксистичка теоретичарка Роза Луксембург. Редакцијата на „Гласник“ ќе ја одбележи оваа годишнина пренесувајќи два нејзини текстови со цел нашата јавност подобро да ја [...]

|2021-03-02T13:54:46+00:001 март 2021|Актуелно, Став|

(Александар Беркман) Почетокот на Кронштатскиот бунт од 1921 година

Пред 100 години, на 28 февруари 1921 година во Кронштат, поморска база во близината на Петроград, избил бунт на морнарите и работниците против власта на болшевиците во Русија. Иако барањата на кронштатските морнари и [...]

|2021-03-01T10:36:52+00:001 март 2021|Актуелно, Вести, Став|

Она што не ви го кажуваат за корупцијата

Сакате да ја намалите корупцијата? Не треба за тоа мантрање дека требало да има владеење на правото или дека корупцијата завршувала со мене и со тебе. За намалување на корупцијата прво што е потребно [...]

|2021-02-26T14:51:11+00:0026 февруари 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Реформа: Приватизација на правосудството“

Ако од нешто не отстапуваме како држава, тоа е дефинитивно принципот на неказнивост на високата корупција. Во Македонија може да се лежи во затвор за кражба на ќебапи, но за упропастување на државата никако. Доколку [...]

|2021-02-23T09:15:14+00:0023 февруари 2021|Актуелно, Вести, Став|

Човекот заробеник на сопственото отуѓување

Отуѓен, отуѓувано, отуѓеност – зборови кои често се употребуваат но ретко кој застанал да размисли околу нивното значење. Во една книга се вели дека отуѓувањето претставува грев, грев којшто човекот си го прави себеси [...]

|2021-02-21T14:01:29+00:0021 февруари 2021|Актуелно, Став|

Бахамите и Бермуда – меѓу најголемите странски инвеститори во Македонија

Додека се чека Народна банка да објави нови податоци за тоа од каде потекнуваат странските инвестиции во Македонија, добро е да потсетиме дека според најновите достапни податоци (за јануари-септември 2019) на врвот од листата [...]

|2021-02-19T10:04:55+00:0019 февруари 2021|Актуелно, Вести, Економија, Став|