(Мајкл Леви) Зошто екосоцијализам?

Современата капиталистичка цивилизација е во криза. Неограничената акумулација на капитал, комодификацијата на сè, безмилосната експлоатација на трудот и природата и бруталната конкуренција ги поткопуваат основите на одржливата иднина, а со тоа се става под [...]

(Соопштение за печат) Забрана на пластичните кеси од 2021 година: уште едно неисполнето ветување на Министерството за животна средина

Во продолжение, Гласник интегрално го пренесува соопштението за печат на Иницијативата за забрана на пластичните кеси. Соопштение за печат Забрана на пластичните кеси од 2021 година: уште едно неисполнето ветување на Министерството за животна средина [...]

|2021-01-15T11:36:53+00:003 јануари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Следење и влијаење на климатски политики на меѓународно ниво

Живееме во моментот кога државата и светот се наоѓаат во комплексна кризна состојба која претставува мешавина од здравствена, општествено-економска и климатска криза. Пандемијата ковид-19 ја нагласи кревкоста на општествено-еконоскиот систем во кој живееме, како [...]

|2020-12-12T15:24:16+00:0012 декември 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Економија, Здравје|

Следење и влијаење на климатски политики на локално ниво

Живееме во моментот кога државата и светот се наоѓаат во комплексна кризна состојба која претставува мешавина од здравствена, општествено-економска и климатска криза. Пандемијата ковид-19 ја нагласи кревкоста на општествено-еконоскиот систем во кој живееме, како [...]

Во подготовка е народниот Зелен договор за Северна Македонија

Автор на фотографијата е 政徳 吉田 преземена од Pixabay. Често зборуваме за тоа како треба да го реобмислиме начинот на функционирање на нашите економии и општества, како треба да се тргнеме од [...]

|2020-11-30T09:33:48+00:0030 ноември 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Вашата политичка идеологија влијае на начинот на кој размислувате за климатската криза

Автор: Mark Airs - Ikon Images Веќе со децении знаеме дека согорувањето на фосилни горива и ослободувањето на големи количини на стакленички гасови во атмосферата доведува до глобална промена во климатските модели [...]

Сончева енергија: Новиот моќен лидер во производството на електрична енергија

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија истакна дека обновливата енергија, особено сончевата, не само што обезбедува најефтина електрична енергија како никогаш досега, туку има и најголем потенцијал за раст по КОВИД-19 пандемијата. Секоја [...]

Кој е одговорен за климатската криза? Обелоденување на јаглеродната нееднаквост

Научните докази кои укажуваат на тоа дека климатската криза е резултат на човекова активност и согорување на фосилни горива се бројни и често дискутирани. Од друга страна пак, непријатните дискусии околу тоа кој е [...]

|2020-10-23T10:01:12+00:0023 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Економија, Здравје|

Она што не сте го знаеле за биоразградливите кеси

Компанијата „Кесанова“, која се занимава со производство на хартиени кеси, на својата веб-страница објави напис што содржи корисни сознанија за биоразградливите кеси што се во оптек во Македонија, а на кои, многу често, е [...]

|2020-10-18T11:16:49+00:0018 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Светот не успева да постигне ниту една единствена цел за заштита на биодиверзитетот според новиот извештај на ОН

Новиот осудувачки извештај објавен од Обединетите Нации истакнува како глобалната заедница не успеа да постигне ниту една од 20-те цели за биолошка разновидност кои беа воспоставени во Аичи, Јапонија во 2010-та година. Овие цели [...]

|2020-10-14T19:59:47+00:0014 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|