Проекција на „Живеј и остави да живеат“ во С.Ц. „Дуња“

Социјалниот центар „Дуња“ организира филмска вечер на 18.8.2022 година со почеток од 20 часот, на улица „Рајко Жинзофов“, број 22, веднаш позади автобуската постојка спроти Градежниот факултет со филмот „Живеј и остави да живеат“.

Во целост го пренесуваме текстот на организаторите на настанот:

„„Живеј и остави да живеат“ е документарец што го адресира нашиот однос кон животните, обработувајќи ги етичките, еколошките и здравствените причини што ги мотивираат луѓето да станат вегани.

Етиката и хуманизмот, климатската криза, болестите предизвикани од начинот на живот, скандалите со храната, сето тоа поттикнува сѐ повеќе луѓе да размислат околу сопственото јадење месо и производи од животни. Преку касапот што стана вегански готвач и преку сопственикот на фабричка фарма што неа ја претвори во прибежиште за животни од фармите – „Живеј и остави да живеат“ ги раскажува приказните на шест личности што одлучија да престанат да консумираат производи од животни поради различни причини и го покажува влијанието на таа одлука врз нивните животи.

Она што го јадеме е важно за животните, за природата и, на крајот, за нас самите. Овој документарец, а и самото веганство воопшто, ни овозможува да излеземе од комфорната зона и да го преиспитаме и прошириме значењето на клучните концепти како експлоатација и доминација.

Документарецот е на германски и англиски јазик, а ќе биде прикажан со титлови на англиски јазик. Неговата должина е 80 минути, по што ќе следи дискусија.“

18.8.2022, четврток, 20:00 во С.Ц. „Дуња“ е закажана проекцијата на „Живеј и остави да живеат“, а ова е линкот до фб настанот. Одете и уживајте.

|2022-08-17T15:07:01+00:0017 август 2022|Вести|