Васко Гичевски: „Економија на гласови“

Македонија во постсоцијалистичкиот период, веќе 30 години од страна на надворешените оценувачи, е оценета како хибриден режим. Инаку кажано за оваа земја не е со сигурност утврдено какво општествено политички и економско уредување има. Нашиот [...]

|2020-10-16T08:10:47+00:0016 октомври 2020|Актуелно, Став|

Симона Наумоска: „Ние мора да сме погласни и да не отстапуваме.“, Стефани Секулоска: „Студентите не изгубија само легло во домовите, туку и топол оброк.“

Симона Наумоска Стефани Секулоска Интервју со Симона Наумоска и Стефани Секулоска за отворањето на студентските домови Симона Наумоска е студентка на Медицинскиот факултет, при Универзитетот „Кирил и Методиј“ на отсекот за [...]

|2020-09-21T09:54:06+00:0021 септември 2020|Актуелно, Вести, Култура|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Критички ученици само со критички наставни кадри!“

Дијалог со Ѓорѓи Рајчиноски по повод почетокот на училишната година - 1 Септември Почетокот на оваа учебна година поради неуспехот на властите да ја организираат наставата навремено се помести еден месец подоцна, но сепак на [...]

|2020-09-01T07:55:47+00:001 септември 2020|Актуелно, Култура, Став|

За Хезболах

Хезболах На 14 февруари 2005 силна експлозија го растресе Бејрут, камион во движење уби дваесет и двајца и повреди стотици други, а меѓу мртвите беше и поранешниот Премиер на Либан Рафик ал-Харири. „Западот“, што и [...]

|2020-09-18T11:53:15+00:0028 август 2020|Актуелно, Свет, Став|

Гордана Ристовска: „Крпен живот“

  Нели е веќе доволно да живееме под капиталистички/профитерски режими?! Со олигарсите, елитистите и тие од високата фела кои гледаат инфериорно врз нас, со гадење како ние да сме некои одвратни животни кои заслужуваат само [...]

|2020-08-17T09:43:20+00:0017 август 2020|Актуелно, Став|

Никола Шиндре: „Какви протести за струјата ќе почнат во четврток?“

Во Чаир и во Тетово се најавија протести против покачувањето на цената на електричната енергија за 7,4 %, односно народски кажано против поскапувањето на струјата. Ова е супер иницијатива како реакција, односно одговор на одлуката [...]

|2020-08-04T10:16:15+00:004 август 2020|Актуелно, Свет, Став|

Васко Гичевски: „Кон денешните состојби“

Суштината на материјалното постоење е постојаното надградување, постојана промена во духот на онаа старата „panta rei“ – сè тече. Доколку се следи оној имагинарен праволински развој, кој секогаш оди во нагорна смисла, современото општество, она [...]

|2020-07-12T15:22:12+00:0012 јули 2020|Актуелно, Став|

Даниел Ѓорѓевски: „Зошто не треба политиката да го злоупотребува минатото“

Колективната меморија им дава на луѓето чувство на припадност. Историјата помага да се објасни светот. Заедничкото гледиште за историјата може да го мотивира луксузното дејствување кое има моќ да ја менува иднината. Историјата е субјективна [...]

|2020-07-09T09:19:20+00:009 јули 2020|Актуелно, Култура, Став|

Фрлањето боја врз бистите е фрлање камен на иднината!

Денеска осамна вест дека некои вандали истуриле боја врз бистите на Фана Кочовска-Цветковиќ, Вангел Нечевски-Тунелот, Славко Лумбарковски, Трајан Белев, Богоја Фотев и Кочо Десано. За да се спротивставам на овој чин кој што Полицијата нема [...]

|2020-06-23T11:30:21+00:0023 јуни 2020|Актуелно, Вести, Став|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Ненасочен бунт е пречка за револуционерни промени“

Ставовите изразени во колумната не нужно се совпаѓаат со ставовите на редакцијата на „Гласник“.   Поминаа неколку дена од убиството на Џорџ Флојд, афроамериканец од Минеаполис убиен од страна на полициски службеник, белец, кој му [...]

|2020-06-09T15:51:08+00:009 јуни 2020|Актуелно, Свет, Став|